Közélet

2009.08.23. 20:23

Aranyat ér a jó tömbházi képviselő

Amikor a tömbházak állapotáról beszélünk, általában az anyagiak felől közelítjük meg a témát, pedig sokszor az aranynál is többet ér, ha a lakóközösségnek egy jó képviselője van.

M. M.

A békéscsabai Kazinczy-lakótelep legrégebbi tömbje előtt hatalmas kőrisek és juharfák bólogatnak. A 39 lakásból álló tömböt 1962-ben építették, a fák 46 évesek. A számokból következően megkopott falakat, aljnövényzettől burjánzó dzsungelt kellene látnunk, helyette azonban patikatisztaság fogad. Virágokkal teli előkertek, balkonok a bejáratoknál, az utcai lámpán felirat: óvd a környezetet. Azonnal látható, ennek a tömbnek jó gazdája van. A Békéscsabai Lakásszövetkezettől tudtuk meg, nem is akármilyen!

— Pfeifer Gyula a város legrégebbi közös képviselője — mondta Benedek László, a szövetkezet ügyvezetője. — Negyvenötödik éve viszi a vállán a tömb ügyes-bajos dolgait. Jelenleg 110 épület van a kezelésünkben, 98 küldöttel állunk kapcsolatban. Van néhány „régi motorosunk”, aki 15—27 éve látja el ezt a feladatot. Hosszabb idő után általában elismerjük munkájukat, így hát az sem titok, hogy Gyula bácsi fáradozását is jutalmazzuk a 45. éve végén.

Azt már az érintettől tudtuk meg, hogy a lakótömböt néhány éve felújították, s onnantól kezdve kétszer is elnyerték a Virágos Békéscsabáért verseny 1. díját. Büszkén mesélte, hogy a hír hallatán több küldött is meglátogatta, s kíváncsian faggatták, mi a titka.

— A hosszú képviselősködés arra is jó — részletezte —, hogy a lakókkal alaposan megismerjük egymást. Jóleső érzés, hogy még a kamaszok is segítőkészek. „Gyula bácsi, szólunk, ha valaki bántja az ültetvényeket!” — kiabálják oda köszönéskor. És persze mindenki vigyáz a rendre. Azt meg nekem kell tudomásul venni, hogy sokan sokfélék vagyunk. Senkitől sem követelhetem, hogy szedje a szemetet vagy gereblyézzen. De példát mutatni nem tilos, és tapasztalatom szerint az emberek előbb-utóbb követik a jó példát.

Eszter, a feleség, akit Gyula bácsi a helyettesének tekint, még hozzátette:
— Emellett persze szükség van az ötletességre, az együttműködő készségre és olykor bizony a határozottabb hangra is. De a legfontosabb, hogy szívből jöjjön a gondoskodás, különben rövid életű lesz a képviselőség.

Néhány év óta a közös képviselők — lakásszámtól függően — kapnak egy szerény tiszteletdíjat, melyből a költségeiket (telefon, benzin) fedezik. Azonban így sem népszerű ez a feladat, hiszen tudva levő, mégiscsak komoly társadalmi munkáról van szó. A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél jelenleg minden tömbnek van küldöttje, de volt már rá példa, hogy átmenetileg nem találtak vállalkozót. Békési Albert, a szövetkezet elnöke szerint pedig más járható út nincs, a felmerülő problémákat az látja a legjobban, aki maga is helyben él. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!