Közélet

2009.05.08. 15:55

Nem sikerült könyvtárigazgatót választani Orosházán

Nem sikerült megválasztani az orosházi városi könyvtár igazgatóját, lemondott viszont a szakmai szakszervezet elnöke, aki nem mellesleg szocialista önkormányzati képviselő. Az orosházi testületi ülésen ezen túl még közel két tucatnyi téma szerepelt terítéken. Az ülésről hiányzott a szocialisták frakcióvezetője, Varga Zoltán önkormányzati miniszter.

cs. i.

Megoldódhat a hulladékprobléma
Igen vastag borítékot kaptak az orosházi képviselő-testület tagjai a napokban. A pénteki testületi ülésen ugyanis 19 napirendi pontot kellett megtárgyalniuk a zárt ülés újabb 5 témája mellett.

Terítékre került a Városüzemeltetési Zrt. 2008. évi közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatos elszámolása, az idei szerződés megkötése városüzemeltetési feladatokra. A cég 2008. évi beszámolója és idei évi üzleti terve is téma volt, mindkettőt egyhangú döntéssel elfogadták a városatyák. Igaz, komoly szócsata előzte meg a határozat megszületését. Volt, aki leegyszerűsítette kutyabefogás kérdésére a városüzemeltetés feladatcsoportjait. Más a megoldatlan szilárd hulladéklerakó ügyével hozakodott elő.

 Ennek kapcsán Németh Béla polgármester adott tájékoztatást arról, hogy a szentesi polgármesterrel közösen járt a környezetvédelmi miniszternél, hogy felgyorsítsák az átrakó állomás építésének az ügyét. Az orosházi polgármester a napirend végén egy kérést intézett a cégvezető felé: a Kutasi utca környékén falkában kóborolnak a kutyák, befogásukról minél előbb gondoskodjanak, mert veszélyeztetik a környék gyermekeinek testi épségét.

Média, kultúrház, könyvtár
Az Orosházi Média Kft. beszámolóját 12 igen, 4 nem és 5 tartózkodással megszavazták. A Petőfi Kulturális Kht. közhasznúsági jelentése is téma volt pénteken, Bogdánffy Csaba ellenzéki képviselő azt nem értette, korábban miért panaszkodtak kongó, üres épületre, most meg helyhiányra a művelődési házban. Molnár Béla szerint korábban nem voltak sűrűn programok, most viszont nagy a nyüzsgés a házban. Ennél a napirendnél fogalmazódott meg Németh Béla polgármesterben az elhatározás, hogy a következő ülésre tisztázzák: összeférhetetlenség van a felügyelő bizottságokban tisztséget betöltő képviselők esetében.

Ennek az intézménynek az alapító okiratát is módosították újabb vita után. A közhasznú társaságot nonprofit kft.-vé kell alakítani. Ügyvezetőnek Pusztai Lajost bízták meg 2012-ig. Bogdánffy Csaba az ellenzék részéről azt firtatta, van-e megfelelő képesítése az egyébként nyugdíjas vezetőnek. Nem értette, miért nem pályáztatják meg az állást. Németh Béla elmondta, már nem nyugdíjas Pusztai Lajos, bárki lehet a nonprofit kft. vezetője, de megfelelő a végzettsége. Újabb 15 alapító okirat módosítása következett, majd a nagy port kavart könyvtári igazgatói állás betöltésének a témája.

Lemondott a szakszervezeti vezető
Itt már a napirend felvezetésekor szokatlan dolgokról számolt be a polgármester. Kiderült, ketten pályáztak az állásra, a jelenlegi igazgató, Horotánné Fekete Gabriella és Líborné Putnoki Edit. A kollektíva szakszervezetének a tagjai levelet intéztek Németh Bélához, mert szerintük az általuk támogatott jelenlegi igazgató helyett az egyik képviselő, aki szakszervezetük vezetője is, Erostyák Zoltán nem a többség véleményét képviselte.

— Ilyen magatartással még nem találkoztam. Erostyák Zoltán megtévesztette a kulturális bizottságot, a szakszervezeti tagok véleménye helyett az egyéni véleményét képviselte - fogalmazott a polgármester.
A félrevezetést kikérte magának a képviselő. A szocialista Erostyák Zoltán hangsúlyozta, nem volt ideje, alkalma összehívni a szakszervezet tagjait. Egyébként is ezt a posztot azért vállalta el, mert mások nem tették. Hangsúlyozta, az intézményben kialakult adok-kapok harcban nem kíván részt venni.

Több képviselő is elmondta a történtekkel kapcsolatos álláspontját, azt, hogy a bocsánatkérés, a megbánás gesztusával élhetett volna a képviselő. Erostyák Zoltán bejelentette, lemond szakszervezetvezetői posztjáról. Az igazgatóválasztás lekerült napirendről, a jelenlegi vezető megbízását meghosszabbították, míg ki nem írják az újabb pályázatot.

Egyházak, kerékpárutak, egészségügy
A történelmi egyházak támogatásáról is döntött a testület. Kiss Attila annyit megjegyzést fűzött a témához, hogy nem tartja szerencsésnek a struktúrát. Vannak más egyházak, melyek nagyobb tömegeket mozgósítanak, de a történelmi egyházak támogatásán belül is egyenlőtlennek érzi a képviselő, hogy az evangélikusok éppen annyit kapnak az önkormányzattól, mint a kisebb létszámot jelentő katolikusok.

Az Orosháza-Kardoskút közötti kerékpárút pályázatával kapcsolatban nem volt kérdéses a végkifejlet, megszavazták, de a téma generálta a belvárosi kerékpárúttal kapcsolatos friss hírek iránti igényt. Kiderült, hogy a kivitelező az általa vállalt hibajegyzéket újra átnézte a megbízóval, vagyis az önkormányzat munkatársaival, nincs több határidő, május 15-ig mindennel el kell készülniük.

A kórház átvilágításáról szóló előterjesztés is ezek közé tartozott. Dr. Kalmár Mihály egészségügyi tanácsnok hangsúlyozta, a jelenlegi finanszírozás mellett is fenn kell tartani az intézet biztonságos működését a jelenlegi szakmai színvonalon, illetve annak fokozásával. Az átvilágítás ehhez adhat segítséget. Három céget megkerestek, ajánlatkérés után az orosháziak a budapesti MŰVEK Tanácsadó Kft. mellett döntöttek.

Bogdánffy Csaba azt sérelmezte, miért nem a leendő kórházigazgató dönt az átvilágításról, hiszen ez a nyolcmilliós vállalás most korai. A hatékonyságvizsgálatra kiszemelt vállalkozásról szerzett információit is megosztotta képviselőtársaival, jelezve, ez a kft. komolytalan erre a feladatra. Molnár Béla alpolgármester hangsúlyozta, a referenciák számítanak, azok pedig biztatóak. A többség megszavazta a napirendet, az ellenzék ellene voksolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!