Közélet

2009.05.28. 15:54

Hárommilliót kapott a volt fürdőigazgató Gyulán

Az a furcsa helyzet állt elő a gyulai képviselő-testület ülésén, hogy a tavaly év végén, többségi döntés által menesztett fürdőigazgatónak 3 milliós búcsúajándékot szavazott meg a grémium. Igaz, Cséfán Lajos a 2008-as prémium mellett egy kártárítési pert is kapott útravalóul. A gyulai testületi ülésről tudósítunk.

cs. á.

„Morális galacsin” a vári tornateremnél

Egy új kifejezéssel élve „morális galacsin”-nak nevezte a város szempontjából Durkó Károly (Városbarátok) tanácsnok a gyulavári tornaterem alvállalkozóival kapcsolatos kálváriát. Mint arról korábban már beszámoltunk, a főkivitelező Bio-Flott Kft. csődje miatt több alvállalkozó nem lett kifizetve. A jelenleg is bíróságon lévő ügy egyik kárvallottja, Cseke András írt levelet ebben a témában, amit a tanácsnok olvasott fel. Ebben az állt, hogy felajánlják a nekik ki nem fizetett 5 millió forintot a Steinway versenyzongora gyűjtésére.

— Ez erkölcsi kérdés, ha valaki tojással dobál, azt biztosan lecsukják, mert arra van akarat, itt viszont a fizetésre nincs — fogalmazott Durkó Károly, akinek iróniával fűszerezve dr. Perjési Klára polgármester (MSZP-SZDSZ) „gratulált” a hatásos beszédhez.

— Nem jó, ha valaki úgy állítja be ezt a dolgot, mintha mi nem akarnánk segíteni — mondta a polgármester. Juhász János tanácsnok (SZDSZ) azon csodálkozott el, hogy Durkó Károlynak 2006 óta eddig miért nem jutott eszébe ez a téma. Az elhangzottak alapján az érintettek egy dolgot vehetnek biztosra az ülés után is, mégpedig azt, hogy egyelőre biztosan nem jutnak a pénzükhöz.

Pénzügyileg nem rózsás a helyzet Gyulán

Nem múlt el vita nélkül a város likviditási helyzetéről szóló napirend. Galbács Mihály gazdasági ügyekért felelős alpolgármester (Fidesz) szerint a kormány 5 százalékos áfa-emelése miatt Gyula idén 35 millió forintot bukik.

Az alpolgármester jó szokása szerint megjegyezte, sok az a pénz, amit nem kötelező, hanem vállalt feladatokra költ el a város. Ráadásul a város hamarosan megkezdheti a kibocsátott kötvény törlesztését, ami mintegy 200 millió forintba kerül majd évente. Ezután Tóth Sándor (MSZP) jelentette ki, hogy ő aztán nem fog megszavazni semmi olyat, ami hitel terhére megy.

Első osztályúak lehetnek a női kézisek

Nem sokkal ezután jelentette be Durkó Károly, hogy jó esély mutatkozik arra, hogy a másodosztályban a második helyen végző gyulai, női kézilabdacsapat első osztályúvá válhat. Ehhez viszont ötven millió forintra volna szüksége a csapatnak.

— Ez az összeg első hallásra talán sok, de talán jó reklám volna a városnak az NB I-es tagság. Pláne, hogy olyan csapatokkal játszhatunk, mint a Görbicz Anitával felálló, BL-döntős Győr — érvelt Durkó Károly.

Durkó ekkor még nem részletezte, hogy ő nem arra gondolt, hogy a város adjon ehhez 50 milliót, így a bejelentés után mintha megfagyott volna a levegő. Perjési Klára felidézte, hogy korábban már tett lépéseket azért, hogy hatékonyabb legyen a városban a szponzoráció.

Galbács Mihály a helyzet nehézségét a testületi tagok szemszögéből világította meg: — Aki megszavazza az ötven milliót, növeli az amúgy is magas hitelállományt. Ha meg nem, ő a csúnya fiú — mondta az alpolgármester. A testület tagjai végül abban maradtak, bárki szerezhet szponzort, de a város forintjait erre nem költik.

Rózsás Árpád, a matyóhímzés és a várfürdő szaharai füve

Hogy mennyire élő sebeket ejtett sokakban a várfürdő körül hónapok óta húzódó vita, azt mi sem bizonyította jobban, mint a működtető Kft-vel kapcsolatos napirend. A helyenként kaotikus állapotok közepette azon már senki meg sem lepődött, hogy Durkó Károly előhozta a „több, mint negyven milliót eltapsoló” Rózsás Árpádot. Erre a polgármester tett érdekes kijelentést, bár hogy ezt miért nem részletezte, arra biztosan volt oka.

— Rózsás Árpád matyóhímzés ahhoz képest, ami más kft-knél előfordul — fogalmazott talányosan a polgármester, s érdekes módon senki sem erőltette, hogy fejtse ki részletesebben, hogy mire is gondolt. A nagy adok-kapok közepette Boros László, a fürdő jelenlegi általános igazgatója, Kovacsics Imre helyettese is kénytelen volt cáfolni, hogy a fű nem olyan a fürdő parkjában, mintha a Szaharában járnánk. Boros cáfolta dr. Erdei Zoltán azon felvetését is, mely szerint romlott volna a cég pénzügyi helyzete.

Hárommilliós prémiumot és egy pert kap a várostól Cséfán Lajos

A várfürdős napirend kapcsán az a furcsa helyzet állt elő, hogy a korábban a testület többsége által többek között a bizalom fogyta miatt leváltott Cséfán Lajosnak 3 milliós prémiumot szavazott meg a grémium. 

 testület elé először az a javaslat került, mely szerint a kifizetést felfüggesztenék a bírósági tárgyalás végéig. Ezt azonban 6 igen, 4 nem és 7 tartózkodás mellett elvetették. Viszont 9 igen, 1 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadták azt, hogy a Gyulai Várfürdő Kft. korábbi vezetője — a 2008-ban megtermelt nyereség alapján — megkapja a prémiumot. E napirendi pont előtt 12 igen, 4 nem és 4 tartózkodás mellett a képviselők azt is elfogadták, hogy a beol által korábban megírt ügyekben kártérítésért pert indítsanak Cséfán Lajossal szemben.

Kneifel Ferenc prémiuma törvénytelen Görgényi Ernő szerint

Nem ment át simán a testületen a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének, Kneifel Ferencnek a prémiuma sem. Vita alakult ki azon, hogy Kneifel Ferenc tanulmánya — mely a céges költségek csökkentéséről szól — miért nem került a testület elé. Perjési Klára szerint ez közös, vagyis a polgármester, a bizottságok, a képviselők és a hivatal felelőssége.

Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) viszont úgy vélekedett, hogy a tanulmány nem véletlenül nem került a testület elé, hiszen nem érte el a kitűzött célt. A teremben ekkor többségben voltak a fideszes képviselők, 8 igen, 2 nem, 7 tartózkodás mellett mégsem kapott többséget az ügyvezető prémiumát 10 százalékkal csökkenteni kívánó javaslat. Kneifel Ferenc végül 9 igen, 5 nem és 3 tartózkodás mellett 2 millió 898 ezer forintos prémiumot vehet fel. Görgényi Ernő nem bírta megállni, hogy ne jelentse ki: ebből 579 ezer forint törvénytelenül lett megítélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!