Közélet

2009.04.03. 19:13

Érmét veret Mezőhegyes

Mezőhegyes nem elveri, hanem vereti a pénzt. Az Állami Pénzverdében készülnek hamarosan azok az érmék, melyeket a Ménesbirtok alapításának 225., a település várossá nyilvánításának 20. évfordulójára ad ki az önkormányzat és a Ménesbirtok Zrt.

K. E.

Mezőhegyes saját érméjével nem lehet majd fizetni, de minden bizonnyal mind az 550 hamar gazdára talál. Miután híre ment, hogy érmét veret az önkormányzat és a Ménesbirtok Zrt., máris nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Jelezték igényüket az érmegyűjtők, az elszármazottak és természetesen a helyiek is.

Csanádi István, Mezőhegyes polgármestere büszkén mutatta a terveket. — Kétféle érmét készíttetünk. Az egyik réz-nikkel ötvözetből, a másik pedig ezüstből készül, Lapis András szegedi szobrászművész tervei alapján. A művész főként kisplasztikával és éremművészettel foglalkozik. Ismerjük a munkásságát, ezért esett rá a választásunk.

A Lapis András által tervezett érmék 29,4 milliméter átmérőjűek, dombornyomásúak lesznek. Az ezüstérme súlya 12 gramm, a réz-nikkel ötvözeté 9,4. Egyik oldalán Mezőhegyes alapítója, II. József mellképét, a másik oldalon pedig a polgármesteri hivatal műemlék épületét és a város címerét ábrázolja. Olyan lesz, mint egy korabeli pénzérme.

— Saját pénzverdénk nincs, ezért az Állami Pénzverdével készíttetjük el. Az ezüst és a réz-nikkel érméből is ugyanannyi, 225—225 készül. Ezzel is tisztelgünk a 225 éves Ménesbirtok előtt — mondta Csanádi István, és arról is beszélt, az egyes számúak kivételével bárki vásárolhat az érmékből.

— Az első érméket, hiszen ezek a legértékesebbek — az ezüstöt és a réz-nikkelből készülőt egyaránt — az április 25-én tartandó ünnepi testületi ülésen elárverezzük.

— Méltóképpen szeretnénk megünnepelni a jeles, kettős évfordulót — mondta Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az egész éves rendezvénysorozat egyik jeles eseménye az érmekészíttetés. — Kétszázhuszonöt készül mindkét változatból. Ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz. Az érmék eszmei értéke számunkra felbecsülhetetlen: történelmi örökségünk előtti tisztelgés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!