Közélet

2009.03.13. 12:43

Gyulai Várfürdő: a Kovacsics-terv a nyerő

Hiába futott versenyt egymással hónapokon át a Gyulai Várfürdő fejlesztéséért két elképzelés, végül egy harmadik ért célba. Mint kiderült, a Cséfán Lajos és a Laczó Szabolcs által jegyzett tervek is az asztalfióknak készültek.

cs. á.

Önfinanszírozó, a városnak hasznot hozó program

A győztes, mára egyedüliként talpon maradva a Kovacsics Imre fürdőigazgató által jegyzett projekt lett. Az igazgató önfinanszírozó és a városnak hasznot hozó programként határozta meg elképzeléseit a csütörtöki, rendkívüli testületi ülésen, melyek 2757 négyzetméteres wellness részleg bővítéssel számolnak.

— Az egyik legfontosabb cél az, hogy a kisgyermekes családok télen is jól érezhessék magukat Gyulán. Jelenleg ugyanis egyetlen fedett kisgyermekes medence van a fürdőben — érvelt Kovacsics Imre. A képviselők többsége ugyan a tervei mellé állt, de több hiányzó városatya miatt mégsem jutottak döntésre. Ez viszont a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kovacsics Imre tervei kapták meg az esélyt, hogy elnyerjék az ötszázmillió forintos támogatást.

Oszlik a köd a várfürdő fejlesztése ügyében

Ha nem is a gyulai képviselő-testület döntése jóvoltából, de végül csak oszlik a köd a várfürdő fejlesztése ügyében. A grémium ugyan 11 igennel, 2 nemmel és 4 tartózkodással véleményezte a Kovacsics Imre által bemutatott terveket, a távol lévő városatyák miatt azonban a javaslat nem kapott abszolút többséget (50 százalék plusz egy szavazat). Konkrét döntés híján az a furcsa helyzet állt elő, hogy a terveket a fürdőigazgató dolgozhatja ki, aki nem más, mint Kovacsics Imre.

A rendkívüli ülés az érdekes végkifejlet ellenére sem volt tanulságoktól mentes. Volt ugyanis olyan képviselő, aki komoly aggodalmainak adott hangot a fürdő fejlesztésével kapcsolatban.

„Az előző terveket csak a politikai lobbi vitte át”

— Veszélyben a fürdő fejlesztése. Valahogy úgy érzem, ezek a tervek nem illenek a műemléki környezetbe. Lehet, hogy jobban járunk, ha nem nyerünk — fogalmazott a független dr. Erdei Zoltán. Erre reagálva Kovacsics Imre elmondta, első körben az előző terveket csak a politikai lobbi vitte át.

— Az Ulrich Tamás vezette tervező csapatnak ráadásul mindössze másfél hónapja volt a munkára. Ezek a tervek viszont nem lépik át az egymilliárdos összeghatárt, és nem tartalmaznak olyan öncélú elemeket, mint a 110 milliós gépészeti műhely. Az új wellness központ és a 18 különböző szaunából álló együttes viszont számításaink szerint 100-120 ezer új vendéget hoz évente, ami tisztán, csak a jegyeladásokból 80 milliót hoz a konyhára — érvelt Kovacsics Imre. A fürdőigazgató egyúttal reagált a létszámleépítést firtató felvetésekre, s az általános gazdasági válsággal indokolta azok elkerülhetetlen voltát.

Két forduló, összesen 500 milliós támogatás

A kétfordulós pályázat első körén átment a gyulaiak fejlesztési elképzelése, így most a második, egyben utolsó fordulóra készülnek. Siker esetén 500 milliós támogatáshoz jut a város, amit 300 milliós hitellel egészítenek ki. Ehhez jön az a 200 millió, amit már korábban elkülönítettek erre a célra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!