Közélet

2009.03.10. 14:53

Apadás, majd újabb áradás várható

Tovább áradnak a Körösök. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Fehér-Körös Gyulán várhatóan ma délután a II. fokú szint fölött tetőzik 500-520 cm körül. A Fekete-Körösön Antnál várhatóan ma délutánig apadó tendencia lesz, ezt követően újra visszaáradás várható és újabb III. fok fölötti tetőzés valószínű.

BEOL

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőterületén több hullámban volt intenzív csapadék. A hegyvidéken a csapadék egy része hó formájában hullott. Biharfüreden a 35 mm csapadék hatására a hó vastagsága estére a tegnapi 44 cm-ről 64 cm-re növekedett. Vigyázón 15 mm volt a csapadék, itt a hóvastagság 3 cm-t nőtt, ma 49 cm. A Fehér-Körös vízgyűjtőjében Honctőről 12 mm csapadékot jelentettek. Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában területi átlagban 10,6 mm csapadék hullott.

Árvízvédelem:
A Körösök romániai szakaszán a lehullott csapadék, a Fehér-Körös és a Fekete-Körös legfelső vízgyűjtőjét kivéve mindenütt visszaáradásokat eredményezett.

Fehér-Körös hazai szakaszon árad, ma reggel 8 órától II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Gyulai vízmércén mért 458 cm-es vízállás mellett.

A Fekete-Körös az Anti vízmércén mért 705 cm-es vízállás mellett tegnap 16 órától III fokba lépett, hajnalban 4 órakor 735 cm-rel letetőzött. A Kettős-Körös folyamatosan árad, tegnap délben I fok fölé emelkedett, ma 10 órától II. fokú készültség van érvényben.

A Sebes-Körös alsó szakasza, a körösladányi vízmércén mért 402 cm-es vízállás mellett a mai napon 8 órakor belépett az I. fokú készültségi szintbe.

A Berettyó Szeghalomnál gyengén emelkedik, továbbra is I. fokú készültség van érvényben.

A Hármas-Körös egész hosszban áradó tendenciájú készültségi fokozat még nincs érvényben. A készültségben levő védelmi szakaszokon a szabályzat szerinti bejárás, a védelmi fokozatnak megfelelő segédőri figyelőszolgálat ellátása, szolgálatok ellenőrzése, vízmérce olvasás, adattovábbítás történik. Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 161 fő és 21 db gépjármű vett részt.

Várható helyzet:
A Fehér-Körös Gyulán várhatóan ma délután a II fokú szint fölött tetőzik 500-520 cm körüli szinten. A Fekete-Körösön Antnál várhatóan ma délutánig apadó tendencia lesz, ezt követően újra visszaáradás várható és újabb III fok fölötti tetőzés valószínű.

A Kettős-Körösön a most induló újabb árhullám III fok fölé fogja emelni a tetőzési szintet, melynek elérése 11.-én hajnalra tehető.
A Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón továbbra is a II. fok körüli tetőzés valószínű 11.-én, mely tartósnak ígérkezik.
A Hármas-Körös készültségi szintbe való belépése ma estére valószínű.

Belvízvédelem:
Az Igazgatóság működési területén jelentős belvízelöntés nincs, de a mélyfekvésű területeken, 1900 hektár nagyságban megjelent a belvíz. Az elmúlt napon lehullott csapadék hatására további belvíz összegyülésével kell számolni.

Továbbra is I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a 12.04. sz. Holt-Sebes-Körösi, a 12.05. sz. Kettős-Körös jp-i, a 12.08. sz. Élővízcsatorna, és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokban.

Ma reggel 6 órától I.fokú belvízvédelmi készültség elrendelésére került sor.a 12.01. sz. Réhelyi, és a 12.02 sz. Szeghalmi belvízvédelmi szakaszokon is Március 10.-én 9 db főművi szivattyútelep üzemel: Kiritó, Kernye II., Nagytóti, Vargahossza, Hosszúfok II., Békés II., Nagyzug, Félhalom, Fazekaszug.

A Vízgazdálkodási Társulatok növekvő szivattyúkapacitással vesznek részt a védekezésben, már összesen 20 darab szivattyút működtetnek. Helyi vízkárelhárítási készültség elrendelésére nem került sor, egyes önkormányzatok ( Vésztő, Zsadány, Füzesgyarmat) preventív jelleggel csatorna karbantartást, műtárgy takarítást végeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!