Közélet

2009.03.10. 18:52

A válságkezelés eszközeiről beszélt Tótkomlóson az államtitkár

Válságkezelés és növekedés címmel tartott a kormányzati intézkedések kapcsán előadást dr. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára Tótkomlóson kedden este.

cs. i.

Az államtitkár a kormányzati válságkezelő intézkedések közül a pénzügyi stabilitásért tett lépéseket sorolta első körben, majd a munkahelyek védelmét szolgálókat hangsúlyozta. Mint fogalmazott, 1900 milliárd forintos beruházás-élénkítő csomag indult, ennek keretében 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 kilométer vasút és 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg, továbbá 1400 milliárd forint forrás nyílik meg a vállalkozások előtt.

Dr. Avarkeszi Dezső a közmunkaprogramról elmondta, több mint 10 ezer embernek adhat munkát közvetlenül az állam, az önkormányzat és más helyi intézmények.

Az adórendszer kapcsán kiemelte a munkahelyvédő és munkahelyteremtő változásokat. A másik oldalról szólva az adócsökkentések forrását megteremtő lépéseket (áfaemelés, szűkülő, adómentességet élvező munkáltatói juttatások, megszűnő személyi jövedelemadó-kezdvezmények, 2011 és 2013 között bevezetik az általános ingatlanadót) sorolta.

Az államtitkár szerint a szociális kiadások áttekintése egyértelműen bizonyítja, hazánk többet költ közvetlen régiós versenytársaihoz képest ezen a területen. Elmondta, átalakítják a támogatási rendszert, hogy az célzottan és hatékonyan működhessen. A családi pótlék továbbra is jár annak, akit gyermeket nevel, s aki egyedül teszi ezt, és ahol csak egy aktív kereső van, ott az adóalapba a családi pótlék felét kell beszámítani. Elhangzott: a 14 és 18 év közötti gyerek után járó ellátás képzési támogatássá alakul, viszont aa a gyermek nem jár iskolába, akkor a támogatás sem jár.

A nyugdíjak kapcsán az előadó hangsúlyozta, azok vásárlóértékét mindenkor megőrzik, nyugdíjemelést az ország teljesítőképességéhez és a gazdasági növekedéshez rögzítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!