Közélet

2009.02.20. 13:01

Bizonytalan bevételi oldallal fogadták el az orosházi költségvetést

Hihetetlen gyorsasággal elfogadott minden napirendet a ma reggel 9 óra óta ülésező képviselő-testület Orosházán. Igaz, volt két interpelláció napirend előtt, ám ezekre (azt firtatta két interpelláló, mi lett a drága járdalapok sorsa, illetve egy útépítés részleteire volt kíváncsi a másik kérdező) a polgármester, Németh Béla írásban ígérte a válaszadást.

cs. i.

A változtatásra ítélt közbeszerzési szabályzat, majd az Egyesített Szociális Intézmény beszámolója után kicsit megakadt a lendület a szervezeti és működési szabályzat módosításánál. Az ellenzék azzal a bizonyos, nyilvánosságra hozott dokumentummal hozta összefüggésbe a változtatásokat, melyeket napokkal korábban már kiszivárogtattak. A módosítás Németh Béla korlátozott hatáskörének a visszaállítását fogalmazta meg, abban rögzítve, hogy lehet tanácsadója is akár. Az már kisebb nyilvánosságot kapott a téma tárgyalásakor, hogy a hétfői napon is lesz ügyfélfogadás a hivatalban.

A vita hevében Németh Béla úgy fogalmazott, hogy valójában helyre állt a rend a testületben. Kiss Attila véleménye is az volt, ezeket a lehetőségeket az előző polgármester is élvezte és élt is vele. 13 igen, 7 ellenében és két tartózkodás mellett elfogadta a testület az SZMSZ módosítását.

A hetedik napirend lett a mai nap mumusa. Ez pedig a 2009. évi költségvetés. Németh Béla elöljáróban arról beszélt, ez egy válságköltségvetés, nehezen született meg, de ilyen a gazdasági környezet is. Az iparűzési adó 968 millióra tervezték be, de félő, hogy ezt nem képesek majd teljesíteni a város gazdálkodói. Az ingatlanértékesítésből várható 150 millió forint ebben az ingatlanpiaci helyzetben kérdéses.

A vita hevében szinte minden jelenlévő képviselő megfogalmazta mondanivalóját. Bozsár Lajos visszafejlődésnek nevezte a tervezetet. Szerinte a 700 milliós adósság előrevetíti a város sorsát. Kiss Attila szerinte egyik oldalon osztogat, másikon elvon ez a költségvetés. Násztor Sándor a megye szándékát hozta példának: ott a civileknek megsokszorozzák a támogatását, ezt a példát kövesse Orosháza is.

Molnár Béla arra reagálva, hogy a pályázatokkal élnie kell Orosházának, arra figyelmeztetett, hogy csak olyan vállalása lehet a városnak, ahol kicsi az önrész és a fenntarthatóságot igyekszik szolgálni. Bogdánffy Csaba méltatlankodott a Média Kft. plusz tízmilliós támogatása miatt is. A sporttámogatásokban tapasztalt kiemelt egyesületekkel szemben fogalmazta meg ellenérzését: a három egyesület 90 milliót hasít a költségvetésből, míg a többi kicsi csupán 26 millión osztozik. Szerinte ez igazságtalan. Erre reagálva Molnár Béla is azt hangsúlyozta, ezen az elosztórendszeren változtatni kell.

Módosító indítványok sokasága is a testület elé került, így kaphatnak több anyagi támogatást a férfi kézilabdások, a  birkózók. Épülhet lámpás kereszteződés a nagyon veszélyessé vált Táncsics gimnázium előtti kereszteződésből és épülhet két műfüves pálya a városban. A költségvetés végszavazásánál némi személyeskedés és politikusokhoz méltatlan ,,pengeváltás” tanúi lehettek a jelenlévők, végül minősített többséggel a testület megszavazta az idei költségvetést, ami 8,8 milliárd forint bevétellel, 9,5 milliárd kiadással számol 700 millió hiány mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!