Közélet

2009.01.30. 18:59

Megmérgezett állatok és letarolt veteményes a Malomasszonykertben

Pattanásig feszült a helyzet Békésen, a Malomasszonykertben. Miskolczi János szerint az ellene indított hadjárat részeként három kutyáját és több állatát is megmérgezték. A helyiek közül viszont sokan úgy érzik, a férfi képtelen az együttélésre.

P. G.

A békési polgárőrség segítségével jutunk el a város külterületi részén található Malomasszonykertbe. Miskolczi János (talán sokan emlékeznek még, ő volt a hetvenes évek szatírja) háza előtt odaérkezésünkkor több kacsa és tyúk legelészik, illetve nem kis megrökönyödésünkre néhány szárnyas nagyobb csontokról csipegeti a rajtuk maradt nyers húst. Az egyik házőrző „kitüntető” ugatással fogad bennünket, de gazdája parancsára végül abbahagyja a kitartó ugatást.

— Életemben nem tapasztaltam olyat, ami múlt héten csütörtökről péntekre virradóra történt. Előbb három kutya pusztult el egyik percről a másikra, majd egy liba, hat kacsa, három japánkakas szenvedett ki. Valamennyi állat a mérgezés tüneteit mutatta — panaszolja Miskolczi János. Azt mondja, tudatos hadjáratot indítottak ellene, különösen egyik szomszédasszonyával nincs kibékülve.

Élettársa szerint megváltozott az egykori szatír

Hiába faggatjuk, kitart. Biztos benne, hogy múltjának nincs köze a Malomasszonykertben történtekhez. Miskolczi János a hetvenes évek végén több nőt erőszakolt meg, mielőtt a rendőrség elfogta. A férfi élettársa, Plaveczné Szojka Mária is úgy véli, hogy párja megváltozott.

— Tíz éve élünk együtt, dolgos, szorgalmas ember, bár azt szereti, ha az van, amit ő akar. Nem vagyunk gazdagok, így nagy segítség, hogy állatokat tartunk — ecseteli Plaveczné. — Összességében nagyon jól megvagyunk, János szakított régi önmagával.

[caption id="" align="aligncenter" width="560"] Biztos benne, hogy múltjának nincs köze a történtekhez (Fotó: Imre György)
[/caption]

Ebben a helyiek sem kételkednek, ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy Miskolczi János öntörvényű ember, s képtelen az együttélésre. Kecskéi és tyúkjai éhes sáskahadként pusztítják a veteményeseket, kutyái pedig már több emberre is rátámadtak, miközben ő maga sem megy a szomszédba, ha egy kis keménykedésről van szó.

Nem lehet neki és állatainak megálljt parancsolni

— Talán csak számológéppel lehetne összeadni, hogy hány kertben pusztítottak már ezek az állatok — nyilatkozta korábban lapunknak egy helybeli férfi. Nem rejtette véka alá véleményét Miskolczi János már említett szomszédasszonya, Pataki Lászlóné sem.

— Felháborítónak tartom, hogy még ő vádol minket. Többen felhagytak miatta a kertészkedéssel, nem lehet neki és állatainak megálljt parancsolni — mondta a nő, aki korábban télen is kint lakott malomasszonykerti házában, most azonban, csak hogy elkerülje a férfival való találkozásokat, a városbéli otthonában tölti a hideg napokat. Megfogadta, nem hagyja, hogy állandóan sértegessék és rettegésben tartsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!