Közélet

2008.12.17. 19:09

Miért nem nyernek a mezőkovácsházi pályázatok?

Hullanak a rostán a Mezőkovácsházi kistérség uniós pályázatai. Az önkormányzatok sok esetben értetlenül állnak a döntések előtt. A polgármester szerint a pályázati és pénzosztási rendszer kizárólag protekcionista alapon működik.

M. P. M.

— Élen járunk, de nem a fejlesztésben, hanem a hátrányokban. A Mezőkovácsházi kistérségben egyetlen pályázatunk sem nyert például belterületi utak építésére, holott igen nagyok az elmaradásaink — hangsúlyozta dr. Karsai József. A térség országgyűlési képviselője, Battonya polgármestere hosszas felsorolásba fogott: egy méter kerékpárút sem épült, erre sem kaptak forrást. Nagy érvágás, hogy csupán a magyarbánhegyesi iskola felújítási pályázata nyert, a többit elutasították.

Karsai József szerint nemcsak náluk, hanem a Dél-Alföld mind az öt hátrányos helyzetű kistérségében nagyon rossz a nyerési arány a pályázatoknál. Az észak-magyarországi vagy a dél-dunántúli hátrányos régiók, a lakosságszámot tekintve, a sokszorosát nyerték hozzájuk képest. Az uniós pályázatok talán eddigi legnagyobb vesztese a kistérség központja, Mezőkovácsháza.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskolában már készülnek a karácsonyra. Az aulában óriási fenyőt állítottak, papírból készített csodás hópelyhek, csillagok díszítik az épületet. A dekoráció amellett, hogy szép, ápol és el is takar. — Iskolánkat 1980-ban építették, azóta csak a legszükségesebb felújításokat végezték el — mutat körbe az épületben Fodor Istvánné igazgató.

Egyedül a nyílászárók és a magastető új, minden más huszonnyolc évvel ezelőtti. Az osztályokban parketta vagy burkolólap helyett linóleum, a bútorok lassan múzeumba illő tárgyak. A mosdókban is hiába a tisztaság, látszik, hogy minden eleme megérett a cserére. Fodor Istvánné elmondta, egy vigaszuk van, hogy a nehézségeket országosan is elismert magas fokú szakmai munkával tudják ellensúlyozni. A város természetesen pályázott az intézmény teljes körű felújítására, de forráshiányra hivatkozva egyetlen fillért sem kaptak.

Bakos: „A pályázati rendszer protekcionista alapon működik”

— A jelenlegi pályázati és pénzosztási rendszer kizárólag protekcionista alapon működik, figyelmen kívül hagyva hátrányos helyzetet, realitást és az érvényben lévő jogszabályokat — mondta Bakos István, Mezőkovácsháza polgármestere. Hozzátette, bár kisebb pályázatokon nyertek, a nagyobb projektjeiket visszadobták a döntéshozók.

— Az a legnagyobb probléma, hogy az önkormányzatok alulfinanszírozottsága és a ránk hárított, egyre több kötelező feladat miatt évről évre kevesebb lehetőségünk marad. Ha nem fejlesztünk, akkor a lemaradás előbb-utóbb óriási gondokat okozhat — hangsúlyozta Bakos István. Mezőkovácsházán a gazdálkodás már most is szigorú, a jövő év várható nehézségeire egyelőre még gondolni sem mernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!