Közélet

2008.08.13. 18:42

Új kistérségi egészségügyi centrum épül Sarkadon

Pontosan 936 millió 843 ezer 874 forintot nyert a sarkadi önkormányzat egy új kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozására. A központban 11 település lakói kaphatják majd meg azt a szakorvosi ellátást is, amelyért most Gyulára kell utazniuk.

F. M.

Sarkadon jelenleg két orvosi centrum működik. A gyermek-, illetve háziorvosi szakrendelések mellett kardiológus, védőnő, labor, heti egyszer nőgyógyász, illetve pszichiáter várja a betegeket. A többi szakellátásért Gyulára kell utazni. Ez a sarkadiak számára még leküzdhető távolság, de Okányból, Zsadányból, Mezőgyánból már hosszú az út, pláne betegen — osztotta meg gondolatait az egyik várakozó Sarkadon, a Gyulai úti orvosi centrumban. Az asszony elmondta, Gyulán gyakran kell hosszú sorokat kivárni, mire bejut az orvoshoz.

Sarkad a 16 nyertes önkormányzat között

Kedden vált nyilvánossá, hogy Sarkad pályázata azon 16 nyertes önkormányzaté között szerepel, amelyek új járóbeteg-szakellátó központok létesítésére kaptak támogatást. Székely Tamás egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, az egészségügyi beruházás lényege, hogy csökkenjen azoknak a településeknek a száma, ahonnan több, mint 15 kilométert kell megtenni a járóbeteg-szakellátás rendelőihez. A kiírás szerint a felépülő rendelőintézet legfeljebb 1500 négyzetméter alapterületű lehet. Békés megyében egyedüliként a sarkadi pályázat nyert. Tóth Imre, a város fideszes polgármestere nem kívánt a részletekről nyilatkozni lapunknak.

Megkerestük dr. Perjési Klárát, a térség szocialista országgyűlési képviselőjét is, aki elmondta, mindent megtett annak érdekében, hogy Sarkadon felépülhessen az új orvosi centrum.

— A létesítmény ötszázalékos önkormányzati önrésszel valósul meg 2010-ig. Mivel számítani kell rá, hogy minden kezdet nehéz, az első másfél évben az alapellátásra 150 százalékos normatív támogatást kap a centrum — fejtette ki dr. Perjési Klára. A finanszírozás kapcsán még elmondta, számítanak a Romániából érkező, fizető betegekre is.

Munkaerő-toborzás az új centrumba

Megkérdeztük, hogyan oldható meg a munkaerő-toborzás az új centrumba, miközben egyes területeken így is orvoshiánnyal küzd a megye.

— Egyrészt a fekvőbeteg-ellátásból felszabaduló orvosok tudnak a járóbeteg-szakterületeken elhelyezkedni. Másrészt az egészségügyi minisztérium szeptembertől életbe lépő új életpályamodellje segít abban, hogy érdemes legyen Magyarországon orvosként dolgozni.

A gyulai polgármesteri posztot is betöltő országgyűlési képviselő elmondta, bízik benne, hogy a sarkadi centrum megépülte után is súlyának megfelelő mértékben képes ellátni — a valamivel kevesebb beteget — a fürdővárosban működő járóbeteg-szakellátó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!