Közélet

2008.08.22. 14:56

Tiszta ruha, mint az álomreklámokban - szociális mosoda Battonyán

Mint korábban írtunk, szociális mosodát létesített a battonyai önkormányzat a helyi rászorulóknak. Az átlagosan 3—6 gyermekes családoknak sem a gépek használatáért, de még a mosószerekért sem kell fizetniük. Még erős szövésű táskát is kaptak, melyben a több kilónyi vizes ruhát hazavihetik kiteríteni.

K. E.

— Az első családok szinte zsákszámra hozták a mosnivalót: ruhákat, ágyneműt, takarókat. Volt olyan pléd, amelynek a vize még a második mosásánál is olyan fekete volt, hogy csak lestünk — magyarázta Boross Györgyné, a Battonyai Nagycsaládosokat és Szegényeket Támogató Egyesület elnöke.

— Azokat a plédeket évtizedek óta használják. Kimosni nem tudták, nem volt miben, hiszen sokaknak még keverőtárcsás gépük sincs. Kézzel még egy férfinek is gondot jelentene kicsavarni egy plédet. Amióta megtapasztalták a családok, hogy bármikor jöhetnek a nyitva tartási időben mosni, azóta lecsökkent az egyszerre tisztítandó ruhák mennyisége. Most már rendszeresen hozzák a szennyest, és örülnek a tiszta, jó illatú ruháknak.

— Rengeteg battonyai családnál kikapcsolták a gázt. Sokaknál már a vízórát is leszerelték. Az áramszámla fizetésével is küszködnek a kevés pénzből élők. Ha esetleg keverőtárcsás mosógépük van is, centrifugájuk nincs — tette hozzá dr. Karsai József, Battonya polgármestere, országgyűlési képviselő.

— Tudja, hogy egy kézzel kicsavart ruha meddig szárad télen? Ráadásul ezek a szegény sorsú családok a hideg hónapokban általában a konyhát fűtik. A ruhák az ételgőzben és a kicsapódó kályhafüstben száradtak. A szagokat a nedves anyagok magukba szívták. Ezért találtuk ki a szociális mosodát, ami, úgy tudom, egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. Annak sokkal jobban örülnénk, ha a családoknak megfelelő jövedelme lenne és nem kellene segítség ahhoz, hogy a ruhájuk tiszta és jó illatú legyen.

A szociális mosodát a művelődési ház mellett egy üres, önkormányzati ingatlanban alakították ki. Négy modern, nagy teljesítményű mosógép sorakozik egymás mellett. Kettőt a polgármester vett, kettőt pedig egy budapesti vállalkozó adományozott, értesülve a battonyai kezdeményezésről. Egy sarokban két szárítógép is áll. Télen veszik majd hasznát - ez szintén adomány.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

A gépek előtt finom illatú mosópor, fehérítő és öblítő. Papp Jánosné éppen ottjártunkkor érkezett mosni. Kislányát is magával hozta. Legalább ő úgy nőjön fel, hogy megismeri az automata mosógépet. Pappné még most is szinte gyermeki csodálattal figyelte, ahogy a ruhák forognak a gépben.

— Azelőtt ilyen mosógépet csak a tévében láttam, meg a hirdetési újságokban. Arról nem is álmodom, hogy saját automatám legyen. A keverőtárcsás gépem két éve ment tönkre. Azóta kézzel mosok a hat gyerekre, meg kettőnkre a férjemmel — mondta az asszony.

Csak áram van a lakásban. Vízért a közkútra jár. Mire a mosáshoz elegendő vizet vitt a kútról, már elfáradt, pedig a neheze csak ezután következett. Kézzel mosni, csavarni nyolc emberre...

— Szinte hihetetlen, hogy amivel eddig egy egész napot küszködtem, most alig egy óra alatt kész van. Tiszta és illatos. Olyan, mint az álomreklámokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!