Közélet

2008.08.15. 18:45

Parlagfű: Békéscsaba és Gyula környéke a legfertőzöttebb

Jóval több parlagfűfoltot találtak eddigi ellenőrzéseik során megyénkben a földhivatal munkatársai, mint az elmúlt esztendőkben.

M. P. M.

— Tavaly 383 foltot rögzítettünk a helyszíni szemlék során, idén bár még közel másfél hónap hátravan a vizsgálatokból, már 575-nél járunk. Örömteli viszont, hogy a fertőzött területek nagysága változatlan — részletezte az eddigi eredményeket Hárosi Jenő, a megyei földhivatal földügyi főfelügyelője. Elmondta, jellemzően a napraforgótáblákban és a tarlóterületeken bukkantak parlagfűre.

— Nagymértékben csökkenthető lenne a fertőzöttség, ha a gabonatarlókon a földtulajdonosok idejében elvégzik a hántást. Emellett a megfelelő növényvédő szerek, gyomirtók használatával, illetve a gondos mechanikai munkákkal is enyhíteni lehetne a problémát — beszélt a védekezés hatékony módszereiről Hárosi Jenő. A földhivatal eddig készített összesítéseiből az is kiderült, hogy tavalyhoz hasonlóan továbbra is Békéscsaba és vonzáskörzete, valamint Gyula és környéke a legproblémásabb.

Szigorodott a növényvédelemről szóló törvény

— A csapadékos és száraz időszak ütemes változása kifejezetten kedvezett a parlagfű növekedésének. Ezért is van szükség, különösen ebben az időszakban a gazdák fokozott gondosságára — hangsúlyozta Hárosi Jenő.

Fontos, a földtulajdonosokat érintő változás még, hogy a közelmúltban szigorodott a növényvédelemről szóló törvény. Jelentősen megemelkedett a kiszabható bírságok összege. Például a két hektár alatti földterületeken a százalékos borítottságtól függően az eddigi 20 ezer forint helyett akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak arra, aki nem védekezik a parlagfű ellen.

 

Címkék#Gyula
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!