Közélet

2008.08.15. 19:24

Parkosítás a trópusi hőségben – adnak a környezetre a Viharsarokban

A trópusi hőség és a néha szélsőségesre forduló időjárás ellenére szépen zöldellnek a megye parkjai. A legtöbb helyen az önkormányzatok mellett a civilek is bekapcsolódnak a virágosításba.

M. P. M. - P. G.

A virágosítás és a parkosítás területén egyértelműen Gyula számít példának a megyében, hiszen a település tavaly saját kategóriájában megnyerte A virágos Magyarországért versenyt, s idén még nagyobb dobásra, európai megmérettetésre készülnek a fürdővárosban. Persze a néhány kilométerre található Békéscsabán sincs ok a szégyenkezésre.

— Békéscsabán évente körülbelül ezer elöregedett fát cserélünk fiatalabbra — beszélt a megyeszékhely fásítási ütemtervéről Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője. Tematikusan haladnak, hiszen egy-egy utca állományát érintik az átalakítások. Mindig csak egy oldalról távolítják el a növényeket, hogy a sétálóknak maradjon árnyékos terület. — Nagyobb parkosításra elsősorban valamilyen nyertes pályázati forrás elnyerésével gondolhatunk. Legutóbb például a Széchenyi ligetben a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ökoturisztikai projektjéhez kapcsolódóan alakíthatott ki a város jelentősebb zöldövezetet — mondta Csiaki Tamás.

„Virágtúránk” következő állomásán, Békésen szintén adnak a kellemes környezetre. A város központjában ezúttal is Széchenyi téren, a Ligetben és a Spar áruház előtti téren alakítottak ki nagyobb parkosított tereket. A virágágyásokba mintegy tízezer egynyári növényt helyeztek ki, de tavaly jó néhány helyen többnyári növényeket is elültetett a megbízott alvállalkozó. Az önkormányzat emellett a helyieket is igyekszik arra ösztönözni, hogy tegyék még szebbé környezetüket, ezért Virágos Békés elnevezéssel hirdettek környezetszépítő versenyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!