Közélet

2008.08.28. 19:22

(Orv)horgász a pácban

Sokaknak csekélyke jövedelmük kiegészítését, másoknak gyümölcsöző „vállalkozást” jelent az orvhorgászat és az orvhalászat Békésben. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal az elmúlt tíz évben több, mint ezer jogerős halvédelmi bírságot szabott ki a pecásokra, ám ebből ötmillió forintot nem tudnak behajtani, az elkövetők anyagi helyzete ugyanis ezt nem teszi lehetővé.

P. G.

 Eközben — bár Békésben ez kevéssé jellemző — a halőrök sincsenek mindig biztonságban. Egy békésszentandrási horgász például lécdarabbal támadt tavaly az őt ellenőrizni akaró halőrre.

Átlagosan 15—20 ezer forintos bírságot szab ki a hatóság a tilosban járó horgászokra Békésben, igaz, az illegálisan pecázókat emellett egy évre el is tiltják a hobbi gyakorlásától. Mint azt Demeter Edittől, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal halászati felügyelőjétől megtudtuk, a leggyakrabban az engedély, az állami és területi jegy hiánya miatt kell büntetniük, de akadnak olyanok is, akik gereblyéznek, azaz meg nem engedett módon rángatással érik el, hogy a horog kívülről akadjon a hal testébe. A törvény 2—100 ezer forint közötti összeggel sújtja a jogszabályok megsértőit.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Horgászverseny
[/caption]

A hivatal az elmúlt tíz évben több mint ezer jogerős bírságot szabott ki, de körülbelül ötmillió forint az ebből származó kintlévőség, amit nem lehet behajtani. Rengeteg ugyanis az olyan orvpecás és orvhalász, aki csak néhány tízezer forint segélyből él, így nem tudják rajtuk behajtani a kirótt összeget.

Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgászegyesületek Szövetségének ügyvezetője szerint a törvény nem elég szigorú az orvhorgászokkal és orvhalászokkal szemben. Úgy véli, a halőröknek lényegesen komolyabb jogkört kellene adni, hogy megakadályozhassák a megélhetési és üzleti okokból megjelenő elkövetőket. Az ügyvezető kitért arra, hogy az elmúlt pár hónap „csöndesen” telt, elsősorban a fogási napló helytelen vezetése okoz gondot, illetve jó néhányan az engedélyezett két botnál többel horgásznak.

Örömteli hír viszont, hogy folyamatosan javul a pecások mentalitása. Egyre többen alkalmazzák a „catch and release” módszert, azaz visszadobják a kifogott halat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ha jön a vízirendőr...
[/caption]

A szövetség és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság évekkel ezelőtt kötött együttműködése már több területen is érezteti hatását. A békéscsabai Fás-tónál például sikeresen csípték nyakon azt a férfit, aki egy meslenchálóval rabolta a kopoltyúsokat.

Az engedély nélkül, illetve a nem megengedett eszközökkel horgászókkal, halászókkal szemben is fellép a rendőrség rendszeresen. Közlekedési ellenőrzések alkalmával, ha valaki halat szállít, igazolnia kell annak eredetét, de például a telepítések idején is kiemelten ellenőrzik a horgászvizeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!