Közélet

2008.08.17. 15:25

Lóversenyen az erős paraszti gazdaságokról

Egységes rendezvény keretében ünnepeltek a lovasok és a gazdák ma Orosházán. Az immár sok évtizede hagyományos nemzetközi lóverseny keretében, a bogárzói lóversenypálya árnyas fái alatt mini állatbemutatóval várta az Orosházi Gazdakör az érdeklődőket.

cs. i.

A kedvcsináló, belvárosi lovas felvonulás az idén sem maradt el, ám, a piac helyett sokkal szerencsésebbnek tartották a szervezők, ha mindent egy helyre összpontosítanak. A nemzetközi lóverseny kísérő programjában látványos állatbemutatót rendeztek az aktivisták a gazdaköri tagok jószágaiból, illetve a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény tanistállójának az állataiból.

A gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel csodálkoztak rá a némakacsákra, a kopasz nyakú tyúkokra, meg a mangalica sertésekre. Kicsit odébb sátrat állítottak a nemzetközi gazdász találkozó résztvevőinek, akik még Aradról is ellátogattak Orosházára.

Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke egy rögtönzött fórumon hangsúlyozta, ők a családi gazdaságok érdekképviseletét vállalták fel, szívügyük az erős paraszti gazdaságok támogatásának a kérdése. Azért sem pártolják az egységes gazdatámogatási rendszer bevezetését, mert meglátásuk szerint ennek még nem jött el az ideje. Először el kellene érni a normál EU-s támogatási szintet, rendezni kellene a földtulajdon-szerzési lehetőségeket is. Egy sürgetett átállásnak csak az informatikai háttere 10 milliárd forint. Ez óriási pénz, miközben az elnök egy megszorító intézkedésről számolt be.

— Péntek délután tudták meg a mezőgazdasági hivatalok, hogy a falugazdászok nem mehetnek be az önkormányzatokba. Kizárólag a körzetközpontokban fogadhatják a gazdákat. Állítólag ez is a megtakarítást szolgálja — mondta némi iróniával Jakab István.

 

Címkék#Orosháza
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!