Közélet

2008.08.03. 18:34

Közelharcot vív a kolesz és az albérlet

Nagy kincs a diák! Ma már nemcsak a főiskolák versengenek értük, hanem a kollégiumok és a főbérlők is keresik a kegyeiket. A kolesz és az albérlet közelharcot vív megyénk több városában.

Cs. R. - Cs. I. - L. J.

Kollégium vagy albérlet? A kérdést a nagyszénási Arató Barbara is feltette magának. Többször is, ugyanis a Szarvason tanító szakon végzett lány az évek alatt mind a kettőt kipróbálta. A négyszeri költözködés maceráját nem sírja vissza, ám az így nyert tapasztalatot a szakdolgozata megírásakor kamatoztatta. A témául választott hallgatói életmódvizsgálat során arra jutott, több tekintetben meghatározó, hogy kollégiumi környezetben, vagy ettől különválva éli a fiatal a mindennapjait.

A koleszban helyben van az információ

— A kollégium előnye, hogy a hallgatók percek alatt hozzájutnak az információhoz.  Az internet-hozzáférés is adott, amivel kevés albérlet dicsekedhet. A kiterjedt társas kapcsolatok is fontosak, ha valaki elakad a tanulásban vagy kölcsönkérne egy jegyzetet, egy-két szobával arrébb biztosan lesz, aki segít — magyarázta Arató Barbara, s innen már el is értünk a kollégiumi programokhoz. Egy másik jó, amiből az albérletesek sokszor kimaradnak.

Annak idején az esti bulikra neki sem akaródzott visszamenni az iskolába. Persze bulizni az albérletben is lehet, sőt, sokak szerint ott lehet csak igazán. Nem titok, jó néhány fiatal azért esküszik az önállóságra. Ám ehhez olyan szomszédok kellenek, akik szó nélkül hagyják, meg olyan főbérlő, aki nem aggódik folyton, hogy lelakják a bérleményt. A szomszédok panaszkodása és a rezsifizetés körüli nézeteltérés a két gyakori szakítópróba. Arató Barbara szerint a hallgatók és főbérlő viszonya mindig megromlik.

Sok helyen a vakáció alatt is fizetős az albérlet

Mi azonban ennek ellenkezőjére is találtunk példát. Három lányét, akik Szarvason  bérelnek lakást. A szülők fizetik a harmadolt számlákat (albérleti díjat és a rezsit). Az egyik anyuka kétségbe esett nyár elején. Nem tudta, hogy a három vakációs hónapban kell-e fizetni, vagy sem.
— Kiderült, ok nélkül aggódtam. A főbérlő nem kér tőlünk pénzt a nyárra, de a helyet fenntartja a lányoknak. Nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak, akikkel egész évben fizettetik a bérleti díjat és a rezsit is — osztotta meg velünk tapasztalatait az édesanya.

Szarvason ez a nagyvonalú hozzáállás nem véletlen. Tavasz óta pang az albérletpiac. A főiskolai hallgatók többsége februárban visszaköltözött az időközben felújított kollégiumokba.

Egy főiskolához közeli lakás vonzó befektetés

— Amikor 2006-ban elterjedt a kollégiumfelújítások híre, sokan éppen azzal a céllal vásároltak lakást a főiskola közelében, hogy majd bérbe adják azt a kiköltöző hallgatóknak. Egy éven át ez nagyon jó üzlet is volt, de most a lakások többsége üresen áll — ecsetelte a helyzetet Tímár Mihály, aki több éve vezet ingatlanirodát Szarvason, így jól ismeri a piaci mozgásokat. A városban most legalább ötven kiadó lakás vár új bérlőre.

Ezzel szemben Békéscsabán augusztusra, a diákoknak köszönhetően felpezsdül az albérletpiac, ám a panel vesztésre áll. A letűnt kor vívmánya Csiszár Gabriella szívébe sem lopta be magát. Mesélte, harmadmagával bérelt Békéscsabán egy másfél szobás panellakást. A havi 35 ezer forintos díjat még barátinak is tekinthették volna, ám az összképen sokat rontott a rezsi, abban is a fűtésszámla. Két lakótársuk az aránytalanul magas költségek miatt hamar elköltözött, s egy év után Gabriella és párja is búcsút mondott a pénztárcanyúzó hajléknak.

Nem csoda, hogy az interneten a lakótársat kereső diákok ma már nem azzal ajánlják a bérleményt, hogy a főiskola közelében, vagy két percre a buszmegállótól, hanem a takarékos voltát ecsetelik. A kecsegtető mondat így szól: panelprogramban felújított, új ajtók, ablakok. Az ingatlanközvetítéssel Békéscsabán és Gyulán is foglalkozó Szucsik Gábor egyáltalán nem csodálkozik ezen. Az mondja, a fiatalok ma már praktikusan ezt is mérlegelik és az alacsony rezsijű, egyedi fűtésű lakásokat keresik.

Nem dohányzó lányoknak kiadó

Az irodán keresztüli bérbeadás némi jogbiztonságot nyújt a tulajdonosoknak. Nem egyszer azt várják, hogy az iroda szűrje meg a jelentkezőket. Van, aki kiköti, hogy csak lányoknak adja ki a lakást, más a dohányosokat mellőzi, és akad, aki állatbolondot nem lát szívesen. Az első benyomás alapján alkotott vélemény természetesen nem garancia, de tájékozódásul hasznos lehet. A biztosíték része a kaució is, amihez Békéscsabán és Gyulán is ragaszkodnak a főbérlők. A diákok által előnyben részesített bútorozott, használati tárgyakkal felszerelt lakásokért többnyire két havi letétet kérnek.

További részletek a Békés Megyei Hírlap augusztus 4-ei számában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!