Közélet

2008.08.03. 12:21

Elérhetetlen célok helyett valódi segítség a drogosoknak

Évek óta sikeresen működik Gyulán, a drogambulancián a tűcsereprogram. Pál Ilona, a megyei Pándy Kálmán kórházban működő részleg vezetője elmondta, a tűcsere elsősorban az ópiát- és heroinfüggőknek szól, mivel náluk leggyakoribb az intravénás szerhasználat.

F. G. K.

Az ambulancia egyik célja az ártalomcsökkentés, hogy az ideális, de megvalósíthatatlan célkitűzések helyett — mint például a teljes mentesség elérése — reális segítséget nyújtsanak azoknak, akik még nem tudnak vagy nem akarnak leállni a drogozással.

Hogy a szenvedélybetegek legalább ne közös tűvel szúrjanak, húsz forintért steril készletet biztosítanak nekik. A hetven dobozt tartalmazó automatát kétnaponta töltik fel. Ugyanekkor ürítik azt a kazettát is, amelybe a használt tűket, fecskendőket dobhatják a felhasználók.

Az egységcsomagokban tűt, fecskendőt, alkoholos törlőkendőt, aszkorbinsavat tesznek és egy olyan tájékoztatót is mellékelnek, amelyeken feltüntetik, hogyan kell az eszközöket használni, illetve hol tudnak segítséget kérni a drogosok.

Pál Ilona hozzátette: az ambulancián az országban elsők között indították el a tűcserét, illetve, hogy az úgynevezett Metadon-programot is fontosnak tartják. Ez a szer azoknak az ópiátfüggőknek nyújthat segítséget, akik változtatni szeretnének.

A drogambulancia 2002-ben nyitotta meg a kapuit Gyulán, a tűautomata 2003 óta működik. Elsősorban pályázati pénzekből tudják feltölteni a készletet. A Független Egyesülettel összefogva a fürdővárosban, a gócpontokról is összeszedik a használt tűket és fecskendőket.

Címkék#Gyula
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!