Közélet

2008.08.22. 17:44

Dobozba zárva kínhalálra ítélték a kismacskákat

Az elmúlt héten három alkalommal találtak Békéscsabán dobozba kitett egyhetes kismacskákat. A cicákra lassú kínhalál várt volna, ha nem veszik őket magukhoz állatvédők.

F. M.

— Kimeríti az állatkínzás fogalmát, amit ezekkel a cicákkal tettek. Vasárnap hatot találtunk a Bánát utcában, majd ötöt a Virág utcában, csütörtökön ötöt a Dobozi út mellett. Közülük ketten már nem élnek — mondta Gubis Katalin. A Békéscsabai Állatvédők Egyesületének titkára kifejtette, az ilyen korú macskák anya nélkül életképtelenek, most átmeneti pótmamákat keresnek nekik.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Fotó: Imre György
[/caption]— Éppen most vittem el Újkígyósra két kiscicát. Az interneten, az iwiw-en szétküldött felhívásunkra jelentkezett egy család. Macskájuknak két kiscicája született, így be tudtak vállalni további kettőt. Négy cicát pedig egy shit-zu kutyus szoptat — mesélte el pénteken, ottjártunkkor Gubis Katalin, aki öt fekete-fehér kismacskát táplál háromóránként cumisüvegből.

Az anyai szeretetet egy ivartalanított, menhelyről hozott szürke nőstény macska biztosítja. A kicsik egyből abbahagyják a nyivákolást, amint hozzábújhatnak.

— Öt-tíz ezer forintból megoldható rutinbeavatkozás a macskák ivartalanítása. Mindössze ennyit kellene tenni, hogy ne az árokparton, vagy még rosszabb körülmények között végezzék a nem várt kismacskák — hangsúlyozta Gubis Katalin.

Korábban a szervezet is támogatta a macskák ivartalanítását. Anyagi okokból az utóbbi néhány évben elmaradtak ezek a tavaszi akciók. Gubis Katalin elmondta, sajnálja, hogy nem tudnak pénzt fordítani szűkös forrásaikból, de a gazdák e nélkül is felelősséggel tartoznak házi kedvenceikért. Az egyesület szeretne létrehozni egy adatbázist az átmeneti — akár csak néhány hetes — gondozást vállaló állatbarátok elérhetőségeiből. Egyik pillanatról a másikra történnek hasonló esetek, amikor nagy szükségük van azonnali segítségre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!