Közélet

2008.08.15. 18:03

Csatornában végzi az anyatej – fizetni kell, ha a kismama adni akar

Tizenötezer forintba és sok utánajárásba kerül a kismamáknak, ha anyatejet szeretnének adni. A procedúra miatt többen inkább a fekete utat választják.

F. G. K.

Negatív HIV-, széklet-, bakteriológiai, bőrgyógyászati és tüdőgyógyászati eredményt kell felmutatnia azoknak a kismamáknak, akiknek annyi tejük van, hogy akár más csecsemőnek is tudnak belőle biztosítani. Ennyi vizsgálatot egy néhány hetes gyermekkel, akit háromóránként szoptatni kell, nem egyszerű végigjárni.

— Amikor Bogi egyhetes volt, már naponta hat deciliter tejem maradt etetés után. Már várandósan elhatároztam, ha tehetem, segítek azoknak, ahol nincs elég anyatej — mondta a békéscsabai Bali-Hatala Boglárka. — Összesen mintegy 15 ezer forintba került a vizsgálatokat végigcsinálni. Ha a legközelebbi anyatejgyűjtő állomásra, Szegedre utaztunk volna, nem kellett volna fizetni, de a néhány hetes babával nem akartunk elindulni.

Literenként 1200 forintért maga adná el

Hogy nagy az érdeklődés az anyatej iránt, az is mutatja, a védőnők a vizsgálatok elvégzése után rögtön négy családot ajánlottak. Olyan is akad, aki inkább kiönti a napi két-három deciliter „felesleges” táplálékot.
Egy másik békéscsabai kismama amikor meghallotta, hogy számos vizsgálatra kell mennie, amiért fizetnie is kell, úgy döntött, megpróbálja literenként 1200 forintért maga eladni a táplálékot. Senki nem jelentkezett, akinek ugyanis szüksége van rá — háziorvosi recepttel — ingyen jut hozzá. A tejet adó anyuka literenként 1800 forintot kap. Ez havonta maximum 55 ezer forint „jövedelmet” jelenthet.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság aggályosnak tartja, hogy a Magyar Gyermekorvosok Társasága azt ajánlja, hat hónapos kor felett tehéntej helyett tápszert adjanak a csecsemőknek, ha nincs elég anyatej. Dr. Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályának vezetője elmondta, hat hónapos korig a legideálisabb táplálék kizárólag az anyatej, ha viszont a csecsemő féléves kora után nincs elég teje az anyukának a hozzátáplálás mellett, azért nem ajánlják a tehéntejet, mert ez egyéves korig megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és veséjének magas fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt.

Napi öt deciliter tej

A gyermekorvosok szerint a hozzátáplálás időszakának egyik legnagyobb hiányossága, hogy ebben az időszakban sok édesanya nem ad megfelelő mennyiségű tejalapú táplálékot csecsemőjének. Naponta 5—8 deciliterre van szükség a baba megfelelő növekedéséhez, fejlődéséhez. A csecsemők 14 százaléka kap tehéntejet 6—12 hónapos kora között, de egyéves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet. Ez ilyen korban még nem egészséges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!