Közélet

2008.08.06. 17:11

Békésben rendben találták a gyermeküléseket

Jövőre már csak az új szabvány szerint készült, úgynevezett E jelölésű biztonsági gyermeküléseket lehet a forgalomban használni. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei azt vizsgálták, árulják-e még a boltokban a régi típusú üléseket.

F. M.

Rendben találták a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakemberei megyénkben a gyermeküléseket is forgalmazó üzletek árukészletét. Az egy hétig tartó országos célzott ellenőrzés alkalmával arról szerettek volna meggyőződni az NKH munkatársai, hogy a régi szabvány szerint gyártott gyermekülést kínálják-e még a boltok. Megyénkben nyolc üzletet ellenőriztek — tudtuk meg Szabó Aliztól.

— Kollégáink egy esetben tapasztalták, hogy nem tartalmazott egy típus kezelési-beszerelési útmutatót, amelyet még az ellenőrzés ideje alatt pótoltak a bolt dolgozói — mondta az NKH kommunikációs és PR-referense.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fő a biztonság!
[/caption]

Egyéb szabálytalanságot nem találtak, tehát a szúrópróbaszerű ellenőrzések alapján megyénk tiszta területnek számít. Azért a közeljövőben gyermekülés beszerzését tervezők jó, ha tudják, mire érdemes odafigyelni vásárláskor. A régi szabvány szerint készült üléseket ugyanis 2009. január elsejétől már nem lehet használni.

A szabványnak megfelelőkön jól látható helyen szerepel egy kör, benne E betű, illetőleg a jóváhagyó országra utaló szám, ezek alatt pedig a jóváhagyási szám. Jövő évtől csak a 03, illetőleg a 04-es számsorral kezdődő jóváhagyási számmal jelzett gyermekülések használhatók. Az indoklás szerint az új szabvány szerinti ülések biztonságosabbak, hevedereik rugalmasabbak, nem okoznak csonttörést, komoly oldalvédelemmel vannak ellátva mind a fejnél, mind a csípőnél, ami az oldal légzsák kipattanásakor kap fontos szerepet.

A klasszikus felfogás szerint egy gyermek átlag három ülést fogyaszt a növekedése alatt. A KRESZ értelmében a gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket kell — a testsúlyához igazodó — biztonsági rendszerben rögzíteni. Ez lehet mózeskosár, klasszikus gyermekülés vagy magasító.

— Egy napon, szinte egy időben történt két baleset a közelmúltban. Az egyikben könnyű, másikban súlyos sérülést szenvedett a gyermek. Utóbbi esetben a kislány nem ült biztonsági gyermekülésben — fejtette ki Szombati Andrea, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. — Június 6-án 19 óra 15 perckor Békéscsaba külterületén egy autós megsodródott az úton, és összeütközött egy neki szemből érkező másik kocsival. A sodródó autót egy nő vezette, használta a biztonsági övet és szabályosan bekötve gyermekülésben vitte 3 éves kisfiát is. A szembejövő autó vezetője is be volt kötve. Mindhárman könnyű sérülést szenvedtek. Öt perccel később szenvedett balesetet egy Lada a Békés és Békéscsaba közötti úton. A karambolban egyébként vétlen kocsiban hátul utazott egy 11 éves kislány, aki nem volt bekötve, mert a régi típusú Ladában nem volt hátul biztonsági öv. Így gyermekülést és ülésmagasítót sem lehet benne elhelyezni. A lány súlyosan megsérült, eltört az állkapocscsontja.

Fő a biztonság! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!