Közélet

2008.08.08. 18:10

Alex és a heroin - Békésben közepes a fertőzöttség

Nyolc nap alatt nyolc heroinista halt meg hazánkban. Vizsgálják, hogy szennyezett vagy túl tiszta anyag került-e piacra. Békésben közepes a fertőzöttség.

BEOL

— Szerencséjük van azoknak a dílereknek, akiket a „cuccosok” előtt találtak meg a rendőrök — véli az egyik volt Békés megyei heroinista. Alex — nevezzük így — maga is terített, jól tudja, hogy nem a vevő van az eladó markában, hanem fordítva. Ha a díler szennyezett anyagot ad el, és attól meghal az „ügyfél”, őt is megölik.

A túl tiszta heroin is árt, mert a szokásosnál erősebb adagból kevés is elég az „aranylövéshez”, vagyis a halálos adaghoz. A fogyasztóhoz persze nem is jut el vegytiszta anyag, az eladott szerben csak 7—40 százalék között változik a heroin tartalma.

Fájdalomcsillapítóval, C-vitaminnal, púderrel, hintőporral, liszttel, vakolattal higítják a heroint, amelyből egy gramm 13—20 ezer forint. Megyénkben egy időben nehéz volt keménydroghoz jutni, mert lecsukták a terjesztőket, mostanában azonban aki tudja, hol kell elindulnia, megkapja, amit szeretne.

— Hogy hány intravénás kábítószer-fogyasztó él itt, arra csak következtetni tudunk. Hivatalos adatok szerint a megye közepesen fertőzött — mondta a gyulai Pándy Kálmán kórházban működő drogambulancia munkatársa.

Pál Ilona szerint a leálláshoz elsősorban motiváció és elhatározás kell, de rendkívül fontos a támogató környezet, valamint a segítő szakemberek szerepe is. A drogambulancián szermentesség elérésében segítenek, de a még aktív intravénás szerhasználóknak is támogatást nyújtanak, hogy a lehető legkevesebb bajuk származzon a szenvedélybetegségükből. Húsz forintért steril tűt és fecskendőt vásárolhatnak az automatából, hogy legalább a közös tűhasználattal járó fertőzéseket elkerüljék.

— Az utóbbi héten, amióta nyolc nap alatt nyolc kábítószer-használó halt meg, az ambulancián kezelés alatt álló kliensek is beszélgetnek róla, mi történt. Megrázta őket az eset — hangsúlyozta Pál Ilona. — A tragédiák kapcsán azonban nem jelentkezett olyan leszokni vágyó heroinista, akit pusztán ez vezetett volna az elhatározásához. Ők is tudják, hogy miután nem láthatják, milyen szennyezett vagy tiszta anyagot vesznek, minden szúrással az életüket kockáztatják. A változtatáshoz azonban általában ennél több, illetve más kell.

Alex néhány éve akkor kért segítséget, amikor az egyik barátja Pesten bedrogozva a metró alá zuhant.

— Az elvonó előtt belőttem magam, mert tudtam, mivel jár a leszokás — mesélte a fiatalember. Égnek az ízületeid meg a csontjaid. Annyira perzsel a bőröd, hogy a ruhát sem bírod elviselni magadon. Az első négy nap alatt huszonöt kilót fogytam. Istentelen nagy volt a kísértés. Egyetlen adag herointól tíz másodperc alatt minden fájdalom elmúlt volna. De kibírtam, tiszta vagyok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!