Közélet

2008.07.20. 10:06

Vasárnap délre megszűnhet a dinnyeblokád az eddig helyszíneken

Várhatóan vasárnap délig megszűnik a blokád a korábbi helyszíneken a dinnyefelvásárló telepek előtt, ám vasárnap reggel új helyszínen, Medgyesbodzáson is eltorlaszolják az egyik telepet a gazdák - közölte a demonstrációkat szervező Karsai József az MTI-vel.

MTI

A szocialista párti országgyűlési képviselő által vezetett dél-békési dinnyetermesztők azért létesítettek péntek kora este óta blokádokat Medgyesegyháza, Magyarbánhegyes, Nagybánhegyes és Kunágota több dinnyefelvásárló-telepe előtt, hogy elérjék: legkevesebb bruttó 30 forintot adjanak a felvásárlók a dinnyéért.

A már két napja tartó tüntetések következtében szombaton délelőtt az egyik medgyesegyházi, majd késő este egy nagybánhegyesei kereskedővel állapodtak meg a 30 forintos vételi árban.

Vasárnap reggel pedig immár egy kunágotai felvásárlóval is körvonalazódnak a megállapodások, így Karsai József szerint délre az összes eddigi helyszínen megszűnhet a blokád.

A felvásárlási árak emelkedését segíti, hogy egyre kevesebb a dinnye, így a felvásárlók egyébként is nehezen tudnak külföldre szállítani, sőt az egyik fő piacnak számító Lengyelországban emelkedtek az árak.

A medgyesegyházi, magyarbánhegyesi és nagybánhegyesi gazdák azonban nehezményezik, hogy egy medgyesbodzási felvásárló továbbra is csak 18-20 forintot hajlandó adni a dinnye kilogrammjáért, ezért vasárnap reggel több gépjárművel elindultak a községbe, hogy eltorlaszolják a telephely 2 kijáratát.


Ezek is érdekelhetik