Közélet

2008.07.21. 19:15

Több tízezerbe kerülhet a közterületi italozás a Viharsarokban

Sokat rontanak a városképen az eldobált cigarettacsikkek, s az utcán italozó emberek. A csikkekért még nem, de a közterületi alkoholfogyasztásért már a legtöbb megyei településen bírságot kell fizetni.

BMH

Békéscsabán idén eddig körülbelül harminc esetben kellett feljelentést tenniük a közterület-felügyelet munkatársainak utcai italfogyasztás miatt. Az eljárás szerint először 3 és 20 ezer forint közötti helyszíni bírság vár a közterületen poharazgatókra, ám a kiszabott büntetést szinte senki nem hajlandó kifizetni, ezért marad a pereskedés.

— Különösen a nyári időszakban és elsősorban a nonstop boltok környékén találkozunk utcai alkoholfogyasztókkal. Főleg a fiatalok választják ezt az italozási formát, bemelegítésként a szórakozóhelyek felkeresése előtt — szólt tapasztalatairól Makszin András, a békéscsabai közterület-felügyelők csoportvezetője. Hozzátette, rajtuk kívül természetesen a rendőrök is igazoltathatják a szabálysértőket, így nem ritka, hogy éves szinten több mint száz utcai vigadozó akad a hatóságok horgára.

A probléma Szarvason is hosszú éveken át élesen jelentkezett, az utóbbi hónapokban azonban kevesebben adják fejüket utcai poháremelgetésre. Idén a rendőrség hét esetben szabott ki bírságot ilyen okból, a polgármesteri hivatal pedig egy ügyben hozott határozatot, 18 ezer forintos bírságot szabtak ki. A polgármesteri hivatalhoz akkor kerül az ügy, ha az intézkedő rendőr, mérlegelve az eset súlyosságát, nem a helyszíni bírságot, hanem a szabálysértési feljelentést választja, illetve ha a közterület-felügyelő indítja meg az eljárást.

Szarvason egyébként idén január 1-jétől tiltotta be az önkormányzat az utcai alkoholfogyasztást. Csupán néhány kivételes esetben engedélyezik a poharazást: a közösségi rendezvényeken (például a majálisokon), az esküvői menetekben és szilveszter éjszakáján. Pákozdi János, a közterületek rendben tartásáért felelős Komép Városgazdálkodási Kft. igazgatója úgy véli, a pozitív változás oka nem elsősorban a tiltó rendelet, arról általában nem is tudnak az emberek.

— Inkább annak tudjuk be a javulást, hogy valószínűleg elköltözött a városból az a jó néhány ember — nem tudjuk, kik voltak ők —, akik éjszakánként sörös-, boros- és pezsgősüvegeket hagytak maguk után az utcákon. Legutóbb már a szilveszter éjszakai mulatozás után sem kellett olyan sok törött üveget eltakarítanunk, mint korábban — hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy a szarvasi közterületeken a legnagyobb gondot a szétdobált csikkek tömege okozza. Dolgoznak egy „csikkrendelet” előkészítésén, amely már büntetéseket is kilátásba helyezne az utcai csikkdobálókkal szemben. Ehhez persze előbb az szükséges, hogy legyen elég csikktartó az utcákon, tereken, s ebben a vállalkozók, üzlettulajdonosok tevékeny közreműködésére is számítanak.

A kisebb településeken is jócskán akadnak, akik nem a vendéglátóegységekben vagy otthon, hanem inkább az utcán kortyolgatják sörüket. Kondoroson évente öt-hat embert bírságolnak meg közterületi alkoholfogyasztás miatt, Csabacsüdön évente egy-két ilyen eset fordul elő.

Gyomaendrőd és Dévaványa ebből a szempontból a szerencsésebb települések közé tartozik. Dévaványán Vasas Tibor közterület-felügyelőnek csak ritkán kell utcán italozó embereket fegyelmeznie, Gyomaendrődön pedig — ahol szintén hosszú évek óta érvényben van a tiltó rendelet — dr. Csorba Csaba jegyző elmondása szerint az önkormányzatnak az utóbbi években egyáltalán nem kellett ilyen ok miatt bírságot kiszabnia.

Orosházán több helyen megtiltanák a dohányzást

Orosházán is sokakat irritálnak a szétdobált csikkek. Erostyák Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezte, hogy a közintézmények (iskolák, orvosi rendelők, kórház, művelődési ház) közvetlen környezetében található közterületeken vizsgálják meg a dohányzás megtiltására, esetleg dohányzóhelyek kijelölésére a megoldásokat. A város hivatalos honlapján megjelent egy kérdéssor, az aljegyző a lakosság, a többség véleményére, álláspontjára kíváncsi. Később ez lehet az alapja egy szabályozási javaslatnak, amelyet a képviselő-testület elé terjesztenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!