Közélet

2008.06.26. 13:48

Romlott a nyugdíjasok helyzete

Az utóbbi időszakban fontos kérdéssé vált, és sok vitát kavart nyugdíjak reálértéke volt a csütörtöki, megyei idősügyi tanácsülés központi témája Békéscsabán.

Cs. Á.

— Minél alacsonyabb az emberek jövedelme, annál nagyobbak a létfenntartásra fordított kiadásaik. Ráadásul az utóbbi időszakban pont ezen termékek és szolgáltatások ára emelkedett nagyobb mértékben, vagyis gyorsabb ütemben drágulnak a nyugdíjasoknak fontos termékek és szolgáltatások — adott számok az idősek helyzetének a romlásáról a regionális statisztikai hivatalt képviselő Nádasné Uhrin Györgyi.

A tanácskozáson részt vett Harrach Péter országgyűlési alelnök, az országos Idősügyi Tanács alapító tagja, aki a nyugdíjak reálértékének a megőrzését nevezte a legfontosabb feladatnak. Az egykori szociális és családügyi miniszter elmondta, a bérek reálértéke tavaly 4,9 százalékkal csökkent, s a kormányzat által támogatott svájci indexálási rendszer ezt követné, tehát így tovább romlana a nyugdíjasok helyzete. A szakpolitikus szerint ezzel szemben a nyugdíjak reálértékének megőrzése jelenti a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!