Közélet

2008.03.04. 15:11

Tóth Károly: az jelentene kockázatot, ha nem épülne meg a Déli Áramlat

Nem jelent önmagában semmiféle kockázatot, hogy Oroszország és Magyarország, ötven-ötven százalékos tulajdonosi arányban az ország területén földgázvezetéket épít - közölte Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke, a testület keddi zárt ülését követően újságírókkal.

MTI

Biztonsági szempontból a legkritikusabb kérdés, hogy legyen gáz; a lehető legtöbb helyről, a lehető legtöbb vezetékből, mert  akkor minimális a függőségünk - hangsúlyozta Tóth Károly, az ülést  követően, amelynek a napirendjén szerepelt a magyar-orosz  energetikai megállapodásról szóló tájékoztatás.

A bizottság kimondta: Magyarország biztonsági érdeke, hogy a  Déli Áramlat és az Európai Unió által szorgalmazott földgázvezeték,  a Nabucco is megépüljön - tette hozzá a politikus.

Tóth Károly az orosz gázvezeték kapcsán azt mondta: az jelent  kockázatot, ha nem épül meg, és nem az, hogy megépítik.

A testületet ismételten tájékoztatták Koszovó függetlenségének  kikiáltása kapcsán kialakult helyzetről. Tóth Károly azt mondta,  Magyarországnak nagyon érzékenyen kell lépnie, el kell ismernie  Koszovó függetlenségét, de olyan pillanatban és úgy kell elismernie,  hogy a vajdasági magyarok érdekeire maximálisan tekintettel legyen.

Tóth Károly közölte azt is: állásfoglalást kértek a  házbizottságtól, hogy a bizottság az ellenzékiek  jelenlétének  hiányában dönthet-e közbeszerzésekről. Ezeket a kérdéseket a mai  ülés napirendjéről levették - fűzte hozzá.

Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke  Németh Zsolttal (Fidesz) közösen december 19-én jelentette be, hogy  a két frakció a jövőben nem vesz részt a testület munkájában, így 
tiltakoznak Laborc Sándornak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH)  főigazgatójává való kinevezése ellen.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!