Közélet

2008.03.25. 16:42

Sok megunt húsvéti kiskedvenc végezheti pörköltként

Húsvét előtt mindig nagyobb a kereslet a nyulakra, ünnep után viszont több szőrgombócra ráunnak a gazdái. Kérdés, mit tehetnek az állattal, ha az már feleslegessé válik.

F. G. K.

Az állatvédők azt ajánlják, vigyék vissza oda, ahol vették. Az eladók egy része viszont eltűnt, az üzletek pedig idegen állatot nem fogadnak. Van, aki dühében, hogy nem tudja hova tenni az állatot, pörköltöt készítene a kedvencből.

— Az állatokat mindig megbízható tenyésztőtől vesszük, azokról viszont, amiket otthonról hoznak be, nem tudunk semmit, így nem adhatjuk el őket — mondták az egyik békéscsabai kereskedésben. — Amikor tőlünk vesznek kedvencet, mindig kifejtjük, hogyan kell gondozni. A piacon vett példányoknál ez a felvilágosítás sokszor elmarad.

Az is kérdés persze, hogy a piacon vett példány pontosan mi. A nem hozzáértő vásárlóval könnyen el lehet hitetni egy közönséges házinyúlról, hogy törpenyúl, csak később derül ki a turpisság. A tapsifüles az öt-tíz centiméteres magasság és egy-két kilós súly helyett akár öt-hét kilogrammra is meghízik, és tenyérben már egyáltalán nem fér el.

— Bendegúz hivatalosan törpenyúl, de valami szerelemgyerek lehet, mert öt kiló — mondta Jambrichné Baranyai Klára, a Békéscsabai Állatvédők Egyesülete elnöke. — A nyúl értelmes állat, de sok törődésre van szüksége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!