Közélet

2008.03.18. 16:52

Éhező kismamákat és csecsemőket támogat Karsai (videóval)

Battonyán felmérték a várandós, illetve a fél év alatti csecsemőket nevelő anyák anyagi helyzetét. Kiderült: sok kismama és magzatuk valósággal éhezik. Nekik segítenek egy áprilisban induló akcióval.

K. E.

Nemrég egy hathónapos terhes asszony rosszul lett a battonyai polgármesteri hivatalban. Pénz híján az előző nap óta egyetlen falatot sem evett. Segélyt kapott, amiből megetették és kórházba vitték. Nem ő az egyetlen kismama Battonyán, akinek nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, ami kisbabája egészséges fejlődéséhez szükséges. Erről a napokban felmérést készített az önkormányzat.

— Az eddigi 60-67 gyermek helyett 40 született tavaly Battonyán. Az elhunytak száma viszont meghaladta a 110-et. A lakosság fogy és öregszik. Ha ez így halad tovább, előbb-utóbb kihal a város — vetítette előre a jövőt dr. Karsai József polgármester, egyéni országgyűlési képviselő. Az is szemet szúrt a városvezetőnek, hogy magas a speciális iskolába járó gyerekek száma. Többségük nem értelmileg sérült, hanem lassabb társainál. Kiderült, 90 százalékuk olyan családból származik, ahol nagy a szegénység.

Az alultápláltság kihathat az értelmi fejlődésre

— Konzultáltam orvosokkal, akik elmondták, sok kismamánk alultáplált — mondta dr. Karsai József. — A babák már az édesanyjuk hasában éheznek. Szülés után sem tud megfelelően táplálkozni az anyák jó része. Ha nincs tejük, nem biztos, hogy ki tudják váltani a tápszert. Az alultápláltság valószínűleg kihat az értelmi fejlődésre is.

Karsai József a szerda reggeli Nap-keltében nyilatkozott a témáról:

— A háborúkkal, éhínségekkel kapcsolatos kutatások kimutatták, ha a kismamák táplálkozása nem volt megfelelő, bizonyos vitaminok, nyomelemek nem jutottak a születendő gyermek szervezetébe — fogalmazott dr. Sipos Péter, a gyulai Pándy- kórház gyermekosztályának vezetője. — Ezek a gyerekek kisebb súllyal születtek, nagyobb eséllyel alakult ki náluk fejlődési rendellenesség. A mentális problémák száma is megnőtt. A határ menti város is ebben a cipőben jár.

A költségeket a polgármester vállalta

Dr. Karsai József kedden tájékoztatta a kismamákat az áprilisban induló akcióról: a várandósok a hatodik hónaptól fél éven át, a hónap utolsó két hetében 2-2 kilogramm húst kapnak. A költségeket a polgármester vállalta. Szponzorok is támogatják a kezdeményezést. A legrászorultabb anyák tejet is kapnak. Emellett — ha szükséges — segítenek a bébitápszer kiváltásában.

Az érintett családok örülnek az akciónak. Mága Julianna például májusra várja kisbabáját. Sem neki, sem az élettársának nincs jövedelme. A leendő apa alkalmi munkákat vállal. A kismama édesanyja segíti a fiatalokat.

— A kutatások szerint az idegrendszer fejlődése és a megfelelő táplálékbevitel összefüggésben van — nyilatkozta Csepregi András gyógypedagógus-pszichológus, a Tanulási Képességvizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság vezetője. — A battonyaiak terve, hogy megfelelőbb helyzetbe hozzák a kismamákat példaértékű. Így testileg és értelmileg is egészségesebb babák születhetnek.

Hátrányból startolnak a szegénysorsú gyermekek

— Az anyuka táplálkozási rendellenessége a babára is kihat. Akárcsak a pénzhiány. Az anyagi gondok miatt előfordul, hogy ingerlékenyebb az édesanya, nem tud kellően figyelni a gyermekére — vélekedett Kotroczóné Antal Terézia regionális vezető védőnő. — Ha nincs pénz a fejlesztést elősegítő játékokra, ez is visszaüt. Mindezek, tetézve az állandó éhséggel, halmozottan hátrányos helyzetet teremtenek. Ezekre a kisgyermekekre jó hatással lehet a korai közösségi nevelés: a bölcsőde, vagy az óvoda. Sajnos sok megyei településen küszködnek a battonyaihoz hasonló gondokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!