Közélet

2008.02.05. 13:53

Mi lapul az orosházi fürdőigazgató páncélszekrényében? - részletes beszámolónk

Négy sajtótájékoztató, egy érdemi napirend és majd három órán át tartó tanácskozás - így összegezhető az orosházi képviselő-testület kedd reggelre összehívott rendkívüli ülése. Rendkívüli volt, mert egy héttel korábban a több mint 1,5 milliárd forintos, Gyopárosfürdő fejlesztését érintő pályázat beadását előkészítetlenség miatt nem szavazták meg a városatyák

cs. i.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Németh Béla
[/caption]Ma viszont néhány módosító javaslat is elhangzott érdemi hozzászólások kíséretében. Igaz, a projekt előrehaladott állapota miatt (a pályázat beadási határideje február 8.) műszaki, tervezői munkát nem lehet már érdemben végeztetni, így az eredeti előterjesztést fogadta el a testület. Ám az előzmény ennél jóval viharosabbra sikeredett.

Mondjon le!
A polgármester mondjon le, vagy a többség véleményét fogadja el és törekedjen konszenzusra - ezt a két megoldást ajánlotta a fiatal baloldal a reggeli sajtótájékoztatóján Németh Béla orosházi polgármesternek a városháza előtt, a testületi ülés kezdetekor. Benn, a nagyteremben az érdemi munka azzal vette kezdetét, hogy Varga Zoltán,a szocialista frakció vezetője napirend előtti hozzászólásában az elmúlt időszak eseményeit elemezte. Szerinte a város eddigi fejlődése érdekében vitáktól sem mentes döntéseket kell ugyan hozni, hogy továbbra is Orosházát úgy emlegessék, mint a megye legdinamikusabban fejlődő városát. Ám a  szocialista frakció elítéli, ha egy párbeszéd, vagy heves vita majdnem a tetlegességig fajul. Ez már Németh Béla személyét érintő megjegyzése volt és kérte is a polgármestert, ha nem képes a helyzetet kezelni, adja vissza a mandátumát.

Hiába kopogattak a vendégek
Németh Béla visszautasította az elhangzottakat, a vádakat kitalációknak nevezte és ezzel lezárta a témát. Dr. Faludi János ismét interpellált, ezúttal egy megtörtént eseményre kért választ: miért zárták be 2 hétre a Gyopár Club Hotelt, miközben a vendégek hiába kopogtattak szállásért. A felelősöket kereste. Kíváncsi volt a fürdőigazgató erkölcsi bizonyítványára is. Az ominózus, 2007. április 12-ei közgyűlés szabályos összehívását is vitatta. Németh Béla 15 napon belül írásban küldi meg a választ.

Milyen eszméket vall az alpolgármester?
[caption id="" align="alignright" width="200"] Dr. Dancsó József
[/caption]Amikor a gyopárosi fejlesztés, a pályázat sorsa került terítékre, dr. Kalmár Mihály jelentkezett szólásra. Rákérdezett dr. Dancsó Józsefre, mit keresett pénteken a fürdő vezérigazgatójának a szobájában, miért másolt iratokat, ki hatalmazta fel a dokumentumok lefoglalására?

— Az alpolgármester milyen eszméket vall? - kérdezte, majd a fideszes politikusokhoz fordult. — Ti helyesnek találjátok ezt az eljárást?

A zrt.-nek van igazgatósága, felügyelő bizottsága, ha a vezérigazgató nem eléhető, az elnökök valamelyikét kellett volna tájékoztatni - sorakoztatta fel a történtekkel kapcsolatos ellenérzéseit dr. Kalmár Mihály, aki úgy vélte, ez a módszer ÁVH-s időket juttatja az emberek eszébe, ez törvénysértő eljárás.

Válaszában dr. Dancsó József visszautasította a vádakat, arra hivatkozott, hogy január 25-én a testület felhatalmazta őt a tulajdonosi képviseletre.

— Úgy gondolom, ez volt a célszerű magatartás, az iratok másolatát elkészítettem tanúk jelenlétében jegyzőkönyv is készült. Hétfőn tájékoztattam mindenkit a történtekről. Akkor hibáztam volna, ha nem lépek - mondta a politikus.

Ez botrány!
A vitázók elkanyarodtak az érdemi munkától, Varga Zoltán ügyrendi javaslatát, hogy ismét a gyopárosi fejlesztésről diskuráljanak, megszavazta a testület. Ezután a lemondott alpolgármester, Dominkó Sándor kért szót. Ő ismét az általa is felháborítónak nevezett okiratmásolásokra hivatkozva kezdte mondandóját.

— Már a múlt testületi ülésen is mondtam, ez egy színjáték. Ennek vagyunk a részesei. Dancsó József egy megbízást teljesít szocialista javaslatra.

— Ez botrány! - kiabálta be Molnár Béla alpolgármester, majd a fideszes képviselők látványos kivonulásának lehettek szemtanúi a nyílt ülés résztvevői.

Varga: Fidesz nélkül nem szavazunk
[caption id="" align="alignleft" width="200"] Varga Zoltán
[/caption]Igaz, ettől nem vált határozatképtelenné a testület, de Varga Zoltán közölte, a szocialista frakció ugyan marad, de addig nem szavazza meg a gyopárosi pályázatot, míg a fideszesek vissza nem jönnek. Eltelt tíz perc és a rend helyreállt. Elhangoztak módosító javaslatok arra vonatkozóan, hogy mekkora legyen a fedett medence, hogy a tóval közös falú, hidegvizes medencét is a fejlesztésekbe be kellene vonni. Ám a projekt előrehaladott állapota miatt már műszaki és tervezői munkát nem lehet az anyagba bejuttatni. Végül zöld utat kapott a pályázat.

A bejelentések között újra előkerült a kérdés: kinek a  felhatalmazására cselekedett Dancsó alpolgármester? Ő ismét úgy reagált, semmi olyan nem történt, ami pénteken, munkaidőben zavarta volna  a fürdő működését. — Lemásoltuk azt, amit le kellett. Az eredeti dokumentumok ott maradtak - mondta.

Németh Béla polgármester hangsúlyozta, a zrt. önálló jogi személy. Dancsó József a 97 százalékos önkormányzati tulajdonost képviseli, de nem jogosítja fel semmi, hogy házkutatást végezzen és törvénysértő módon járjon el.

Dancsó József újra szót kért: — Méltatlanok a vádak, törvényes módon jártam el. Úgy ítéltem meg, így járok el helyesen.

Molnár Béla is reagált: — Az alpolgármester kereste a vezérigazgatót, nem érte el. Jogában áll tájékozódni. Dancsó József rögzített egy állapotot, nem azért ment, hogy elolvassa a dokumentumokat.

Varga Zoltán is szót kért: — Egyetértek Dancsó Józseffel, magam is így cselekedtem volna - mondta a szocialista a politikus, aki figyelmeztette a jelenlévőket, a televíziók kamerája előtt felelősen viselkedjenek és méltatlan helyzetet ne teremtsenek.

Sajttájról sajttájra
[caption id="" align="alignright" width="200"] Molnár Béla
[/caption]A testületi ülés végén elsőként dr. Faludi János tartott sajtótájékoztatót, megismételve az interpellációban elmondottakat, hangsúlyozva, továbbra is vitatják a gyopárosi zrt. 2007 áprilisi közgyűlés összehívásának a szabályosságát. Két eltérő jegyzőkönyv van a birtokukba, felmerül az okirathamisítás gyanúja.

Kiss Attila az SZDSZ álláspontját fogalmazta meg: — Zavar van a városháza működésében. De a polgári fakcióba közös platformot képviselve jutottak be az MDF, a Fidesz és a polgármester, tehát az legyen a legfontosabb részükről, hogy a megbomlani látszó egységet mihamarabb helyrehozzák a város működőképsségének  a megtartása érdekében.

Molnár Béla alpolgármester: — A polgári frakció fideszes politikusai elkötelezetten dolgoznak a városért, megszavaztuk a gyopárosi fejlesztést - mondta a politikus, majd hangsúlyozta, a fürdőigazgató szobájában állapotrögzítés történt, zárt borítékok őrzik a dokumentumokat, azok felelős őrzéséről gondoskodtak.

Dominkó Sándor is tett sajtónyilatkozatot: — Az MDF orosházi képviselői megdöbbentőnek tartják azt az eljárást, melyet a város alpolgármestere, dr Dancsó József végrehajtott Gyopárosfürdőn. Igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági felhatalmazás és jelenlét nélkül a múlt pénteken éjszaka a vezérigazgató külföldi tartózkodásának ideje alatt okiratokat foglalt le, másolt és páncélszekrénybe zárt. A nyilvánvalóan jogellenes lépést a testületi ülésen az MSZP frakcióvezetője is védelmébe vette és támogatásáról biztosította.

Sajnáljuk, hogy a nyugodt érdemi munkát a városi képviselő-testületben az indulatok vezérlik. A város lakossága joggal veti fel, hogy „ mi folyik itt”. Azonban a korrekt megegyezéshez az építő jellegű munka folytatásához két fél akarata szükséges, de ezt a szándékot a FIDESZ vezetőinél nem tapasztaljuk - zárul Dominkó közleménye.


Nagyobb térképre váltás
A vita tárgya: a gyopárosi gyógyfürdőkomplexum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!