Közélet

2008.02.22. 07:00

Az orosházi városházáról jelentjük - hatmilliárdot költenének a városban a plázaberuházók

Ma délelőtt kilenc órakor ült össze az orosházi képviselő-testület. A tanácskozás napirendjén a költségvetési vita mellett a tervezett bevásárlóközpont ügye is szerepel, de nem csak ezért ígérkezik izgalmas a tanácskozás. Kövesse velünk percről-percre.

BEOL

09.02
Napirend előtt Kalmár Mihály egészségügyi tanácsnok éles kirohanást intéz Fetser János és Varga Zoltán országgyűlési képviselők ellen, amiért megszavazták az egészségbiztosítási törvényt. Nem az embereket, hanem a pártjukat képviselik - hangoztatja Kalmár, aki lemondásra szólítja fel őket. Varga Zoltán van csak jelen a megszólítottak közül, lévén csak ő önkormányzati képviselő. Nem hajlandó lemondani Kalmár Mihály fogorvos utasítására - mondja, hangsúlyozva, hogy a legjobb meggyőződése alapján szavazott. Véleménye szerint az egészségügyi tanácsnoknak nincs felhatalmazása arra, amit elmondott.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Gyülekezés (balról jobbra: Dominkó Sándor, Molnár Béla, Dancsó József, Németh Béla)
[/caption]

09.11
Egy korábbi interpellációra ad választ Németh Béla polgármester. Az előzményekkel lapunk is foglalkozott: egy gyopárosi szálloda zárva tartásának körüményeit firtatta Faludi János képviselő. A válaszban elhangzik, hogy azért maradt zárva a panzió, mert nem volt foglalás, ezzel szemben Faludi János továbbra is kitart amellett, hogy visszaélés történt. A testület sem fogadja el a választ, ugyanis az MSZP-sek nemmel szavaznak, a fideszesek tartózkodnak, csak az MDF fogadja el a választ.

09.22
Még mindig interpellációk: miért nem alkalmazza a város a korábbi aljegyzőt, Vas Ferencet, kérdezi az MSZP frakcióvezetője. Erről hosszasan polemizálnak, szó esik juttatásokról, jutalmakról, megvásárolt bútorokról - lényegében arról van szó, hogy állítólag többet kapott az aljegyző, mint amennyit az önkormányzat megszavazott számára. Németh Bélát ismét leszavazzák az előző formában, azaz a szocialisták nemmel szavaznak, a fideszesek tartózkodnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A közönség
[/caption]

09.26
Bozsár Lajos Magyar Gárda-ügyben interpellált. A szocialista képviselő nem érti, miért kapott területfoglalási engedélyt néhány hete.

09.29
Az előzmény: a képviselő-testület hozott egy határozatot a Magyar Gárda (és tagjai) nemkívánatosságáról, ennek ellenére a szervezet vígan parádézott egy délelőtt a belvárosban - igaz, nem túl nagy érdeklődés mellett. Németh Béla válaszában hangsúlyozza: a törvényeket nem írja felül egy helyi határozat, így jogszerűen adta ki a városháza az engedélyt. Jogállamban nem aszerint járunk el, hogy szeretjük vagy nem szeretjük az érintett szervezetet - húzza alá válaszában a polgármester. 

09.39
A testület többsége elfogadja a választ. Most a Fidesz is igennel szavaz.

09.46
Egyhangúan elfogadják a napirendi pontokat. Az első téma az Alföld Szálló helyén létesítendő állítólagos pláza. A beruházó cég, a Thomson és White képviselője is jelen van.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Az Alföld, a városházáról nézve
[/caption]

09.54
Az ingatlanfejlesztő és vagyonkezelő zrt. bevásárló és szórakoztató központot tervez építeni a jobb sorsra érdemes szálloda helyén, illetve ennek logisztikai hátterét is biztosítani, például parkolókat, mélygarázst. Most az előzményeket ismereteti a polgármester. Az ügyrendet egy kicsit megakasztja, hogy az eredeti előterjesztéshez képest új anyag született, melyet szerda délután küldtek ki futárral, ám akad olyan képviselő, akinek szentetornyai lakcímére csak tegnap jutott el a küldemény.

09.59
Kroll Miklós, a Thomson és White képviselője beszél. Elmondja: közel két éve folynak az egyeztetések, gyakorlatilag mindenben egyetértenek, már csak az ingatlan ára a vitás kérdés. Hatmilliárdot szeretnénk elkölteni a városban - hangsúlyozza a befektető képviselője.

10.10
A beruházó képviselője jól beszól a testületnek, utalva rá, hogy korábban egy számítógépes asztal és két szekrény jelentette a fő témát, hosszasan (a volt aljegyző díjazása kapcsán). Erostyák Zoltán (MSZP) visszautasítja, hogy negatív összefüggésben minősítsék a testületet. Elsősorban talajtani és városrendezési aggályok merülnek fel az MSZP-s képviselők részéről. Attól tartanak, hogy homokos a talaj, megakaszthatja a beruházást, illetve volt, aki szerint túl nagy lesz a létesítmény, amihez képest a városháza egy csőszkunyhóhoz lesz hasonlatos. Többen szélesebb társadalmi vitát javasolnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Pleskó Pál (MDF) és Zalai Mihály (Fidesz)
[/caption]

10.22
Varga Zoltán MSZP-frakcióvezető kritizálja az 1990 és 1994 közötti gyakorlatot, amikor a városi ingatlanok zöme magántulajdonba került. A mostani helyzet is ebből ered, hiszen az Alföld magántulajdonban van az alatta lévő földterülettel együtt. Németh Béla reagál (ő ebben az időszakban alpolgármester volt, és meg is szólították): az Alföld alatti földterületet a felszámoló értékesítette az akkori orosházi Áfész más vagyontárgyaival együtt.

10.30
A döntést elhalasztják. Zalai Mihály fideszes képviselő is beszól: azért nem haladtunk egyről-kettőre másfél év alatt, mert a döntések nincsenek megfelelően előkészítve. A cég képviselője tehát dolgavégezetlenül távozik, a közönség soraiban vannak, akik attól tartanak: ez a hajó is elúszott. Nagyon jó iskolapélda ez az ügy arra, hogy milyen súlyos ára van, ha egy képviselő-testület munkáját politikai villongások akadályozzák.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Szavaz a jobboldali frakció
[/caption]

11.05
Szünet után folytatja munkáját a képviselő-testület. Elhalasztották a vízdíjemelésről szóló rendeletmódosítást, illetve döntöttek a panelprogramon történő pályázaton való részvételről. Jelenleg az Ipari Park Kft. végleges zárómérlege van terítéken.

11.24
Ez a téma sem nélkülözi a politikai felhangokat, annál is inkább, mert Varga Zoltán korábban ennek a kft.-nek volt az ügyvezető igazgatója. De természetesen vannak műszaki, technológiai, finanszírozási vonatkozások is - érvelnek többen. Természetesen az ipari park megmarad, csupán a működtetés formája változott. Felvetődik azonban, hogy nem a legszerencsésebb megoldás, ha a műszaki osztály alkalmazottai tárgyalnak egy-egy befektetővel. Végül elfogadják az előterjesztést.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Bogdánffy Csaba és Bozsár Lajos (MSZP)
[/caption]

11.33
Újabb szünet következik. Online tudósításunk véget ért, következő nagy téma a városi költségvetés, erről majd a hírekben számolunk be. Köszönjük a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!