Közélet

2008.01.25. 15:09

Több jogot kapott a nép ügyvédje

Egészen a múlt év végéig a jogi segítségnyújtó szolgálatok csak a tanácsadást és az okiratkészítést vállalhatták. Az ügyfelek január óta a bírósági szakaszban is számíthatnak a szolgálatok ügyvédeire.

Cs. R.

A jogban járatlanok és a szociálisan elesettek peren kívüli ügyekben való segítésére jöttek létre 2004-ben az Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatai. Hogy a bajban mennyire kincset ér a segítség, azt Szilágyiné dr. Szász Zsuzsanna, a Békés Megyei Igazságügyi Hivatal igazgatója egy történettel érzékeltette.

A tanyán élő munkanélküli házaspárral egy tragédia után kerültek kapcsolatba: a szülők közúti balesetben vesztették el kislányukat. Zöld jelzésnél a gyalogátkelőn ment át a gyermek, amikor egy személygépkocsi halálra gázolta. Az anyuka megpróbált egyeztetni a felelősségbiztosítóval, de sehogyan sem boldogult, ügyvédre pedig nem volt pénzük. Végül a szolgálat segített. A kétmillió forint nem vagyoni kártérítésen túl a síremlék és a temetkezés költségét is megfizette a biztosító.

— A jogi segítők elsősorban a peren kívüli megegyezésre törekednek. Ez nem mindig sikerül, ám a bíróság kapujában eddig el kellett engedniük az ügyfelek kezét. Január elsejétől azonban a peres ügyekben is segítséget tudunk nyújtani — világította meg a változás lényegét Szilágyiné dr. Szász Zsuzsanna, hozzátéve, a velük szerződésben álló húsz ügyvéd mindegyike úgy nyilatkozott, vállalja a pártfogói képviseletet.

Ennek megfelelően januártól nem a bíróságok, hanem a jogi segítségnyújtó szolgálatok döntenek arról, ki kaphat pártfogó ügyvédet, s egyben ők fizetik, illetve előlegezik meg az ügyfelek helyett az ügyvédi díjat. Ez azokat a szociálisan rászorultakat illeti meg, akik annyira járatlanok a jogban, illetve olyan bonyolult ügy részesei, hogy az érdekeiket képtelenek lennének eredményesen képviselni.

A békéscsabai irodát a megye többi településéről gyakran levélben vagy telefonon keresik meg. Az utazás fáradságát és költségét sokan azzal spórolják meg, hogy a hozzájuk közelebbi orosházi, szeghalmi vagy battonyai ügyfélfogadásra mennek el — tudtuk meg dr. Lukácsi Krisztinától, a jogi segítségnyújtó szolgálat vezetőjétől. Van, aki válófélben a gyermekelhelyezéssel vagy a vagyonmegosztással kapcsolatban kér tanácsot. Más ahhoz vár segítséget, hogy hozzájusson a ki nem fizetett munkabéréhez vagy költségtérítéséhez. Nem ritka, hogy egy hivataltól vagy közüzemi szolgáltatótól kapott levéllel kopogtatnak be, hogy közösen értelmezzék a bikkfanyelven megfogalmazott sorokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!