Közélet

2008.01.03. 18:47

Korcsolya: van ahol tilos, sok helyen csak kockázatos

Kárvallottja is van már az idei jeget hizlaló hidegnek. A Balatonon a napokban egy jégvitorlázó szakadt bele a tó vizébe. Folyóink, bányatavaink is veszélyesek azokra, akik felelőtlenül merészkednek a bizonytalan vastagságú jégfelületekre.

Cs. I. - P. G.

A gyopárosfürdői tórendszert felfedezték maguknak a téli sportok kedvelői.
— Itt töltjük minden szabad időnket. Azt sajnáljuk, hogy nincsenek forralt bort árusítók a parton — nevette el magát egy helybeli pár. Őket erősítette meg egy román fiatalokból álló viháncoló csapat, akik korcsolya hiányában beérték a jeges sétával, futkározással. Czecher Péter orosházi rendőrkapitány úgy vélte, kellő vastagságú az egyébként is sekély tavon a jégpáncél, ám éjszaka ott sem szabad vagánykodni. A szomszédos bányatóhoz senki nem merészkedik.

Békésen az önkormányzat munkatársai már több éve varázsolnak jégpályát a piac mellett, az Élővíz-csatorna partján.

— Ezzel természetesen szeretnénk elérni, hogy a gyerekek és fiatalok biztonságos körülmények között csúszkálhassanak, korcsolyázhassanak — tudtuk meg Erdős Norbert alpolgármestertől. Gyarmati Sándor, a helyi polgárőség elnöke elmondta, hogy a területet kiemelten ellenőrzik és figyelnek a korisok többi, népszerű helyére is.

— A Puskaporos-tó hamarosan befagy, óva intek mindenkit, hogy a közepéig bekorcsolyázzon. Itt emlékeim szerint egy kút van, s emiatt a víz nehezebben fagy meg. Hasonló a helyzet a Kis-Körössel, vagyis az Élővíz-csatornával is. Életveszélybe sodródhat, aki korcsolyázni akar — tette hozzá Gyarmati. Gyulán a csónakázótó viszont biztonságos, este kivilágítják a tükörsima felületet.

A jégen tartózkodás szabályait jogszabály rögzíti. Akkor szabad, ha nem olvad, kellő szilárdságú, s nem mozog. Folyóvizek jegére tilos rámenni. Állóvizeken éjszaka, korlátozott látási viszonyok között és járművel is tilos. Nem szabad korcsolyázni, csúszkálni kikötők és veszteglőhelyek területén sem.

— A téli időszakban a járőrök gyakran megjelennek azoknál a folyószakaszoknál, ahol előszeretettel csúszkálnak, korcsolyáznak. Aki többszöri figyelmeztetés ellenére is szabálytalankodik és veszélybe sodorja magát, illetve a társaságában levőket, azt a rendőrök megbírságolhatják — tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense idei balesetről nem tudott, de egy évekkel ezelőtti szerencsés, jeges mentésre emlékezett. Szarvason, a Holt-Körösön dr. Domokos Jenő büntetőbíró mentett ki egy bajbajutottat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!