Közélet

2008.01.30. 15:25

Hiába várják pénzüket a friss nyugdíjasok

Hiába lesik a postást, illetve a bankszámlájukat a friss nyugdíjasok, nem kapják meg életük első nyugellátását. Ahhoz ugyanis, hogy kiszámítsák, kinek mennyi jár, program kellene. Ez viszont nem készült el időben.

F. G. K.

Banki hitel sem jár

Azok a nyugdíjasok, akik panaszosunkhoz hasonlóan nem tartalékoltak idős korukra, arra sem számíthatnak, hogy ha megszorulnak, banki hitelt vesznek fel. A pénzintézetek zöme ugyanis 65-70 kortól egyáltalán nem hajlandó kölcsönt adni, különösen jelzáloghitelt nem. Több hazai pénzintézet viszont kedvezményes vagy akár ingyenes számlavezetési lehetőséggel akarja magához csábítani az öregeket.

Megváltóként várja a pénzes postást egy mezőberényi asszony nap mint nap. A nő január elsejétől jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra, de a pénz csak nem akar megérkezni.

— Ne írja ki a nevemet az kedveském, így is nagyon szégyellem magam. Hónapok óta tartozok már ismerősöknek. Életem első nyugdíjából akartam törleszteni. Senki nem hiszi el nekem, hogy nem jött meg a pénz. A rezsit nem tudom fizetni, a szolgáltatók azzal fenyegetnek, kikapcsolják az áramot és a gázt — zokogott az asszony.

Nem csak olvasónk várja hiába a pénzt, hanem minden olyan nyugdíjas, aki idén januártól jogosult az ellátásra. Petri András, a Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyugellátási főosztályvezető helyettese elmondta, mivel az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a januártól érvényes szabályokat, nem készült el időben az a program, amellyel ki tudják számolni, hogy mennyi jár a nemrég visszavonultaknak.

Eddig arra sem volt lehetőségük, hogy előleget utaljanak az érintetteknek, de szerdán megérkezett az erre vonatkozó engedély. Így az öregségi-, az előrehozott öregségi- és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak hamarosan kapnak pénzt, igaz még nem a pontos összeget. A korrekció tavasszal várható, amikorra elkészül a hiányzó program. A rokkantnyugdíjasok és a baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülőknek még az előlegre is várniuk kell, igaz sokuknál még azt sem állapították meg, jogosultak-e az ellátásra.

A „Hiába várják pénzüket a friss nyugdíjasok” című cikkünkre reagálva az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az alábbi észrevételeket teszi:

Amennyiben valaki 2008. január 1-jétől jogosult előrehozott nyugdíjra, annak nyugdíját értelemszerűen a 2008. január 1-jén hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani. A nyugdíjigények elbírálása számítógépes szoftver segítségével történik, amely szoftvert minden jogszabályváltozásnak megfelelően módosítani kell. Valóban igaz, hogy a 2008. január 1-től hatályos jogszabályok egy részét 2007. december hónapban hirdették ki, ami miatt a program módosítására kevesebb idő állt rendelkezésre, de a program módosítása megtörtént. Az egy más kérdés, hogy a nyugdíjjogszabályok változásában van egy olyan elem, amely a leendő induló nyugdíj összegét kedvezően befolyásolja a korábbi szabályozáshoz képest. 2008. január 1-jétől a nyugdíjazás évét megelőző minden egyes év nettó keresetét a nyugdíjazást megelőző év szintjére kell felszorozni (ún. valorizáció). 2007. évben a nyugdíjazást megelőző második év szintjére kellett hozni és csak a nyugdíjazást megelőző harmadik évi előtti kereseteket. Tekintettel azonban arra, hogy a valorizációs szorzót makrogazdasági tényadatok alapján kell megállapítani, a 2007. évre vonatkozó szorzó csak 2008. február második felében lesz ismert. Ezért a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek csak nyugdíjelőleget tudnak megállapítani és folyósítani, ami általunk szívesen vállalt többletadminisztráció annak érdekében, hogy a véglegesen megállapított nyugdíj összege – az előleg és a végleges nyugdíj közötti összeg természetesen visszamenőleg is jár – egy kedvezőbb nyugdíj legyen. A számítógépes program tehát aktuálisan működik és a valorizációs szorzó ismertté válása után azonnal módosítva lesz, igazgatási szerveink pedig intézkednek a véglegesnek tekinthető nyugdíjhatározat kiadásáról.

A cikk név nélkül említ egy esetet, amit éppen ezért azonosítani és konkrétan kivizsgálni nem tudunk, de ehhez a következő megjegyzést szeretnénk fűzni. Amennyiben a kedves ügyfél valóban 2008. január 1-jétől jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra, akkor a munkaviszonyát (biztosítási jogviszonyát) meg kell szüntetni, illetve ha egyéni vállalkozó kiegészítő tevékenységet folytatónak fog minősülni. Amennyiben a jogviszonyát nem szünteti meg, előrehozott öregségi nyugdíjra nem lesz jogosult, januári bérét február elején kapná kézhez. Nem látunk késedelmet. A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény az ügyintézést 30 napban határozza meg, ami egy alkalommal újabb 30 nappal meghosszabbítható. Sajnos az a tapasztalat, hogy a nyugdíjigények egy részében komoly feltáró munkát, kutatást kell végezni, más szerveket, hatóságokat megkeresni, az ügyféllel együttműködve úgy kimunkálni az igényt, hogy az ügyfél jogait maradéktalanul érvényesíthesse. Ez bizony esetenként meghaladhatja a 30 napot, de a cikk szerinti esetben erről nem beszélhetünk.

A rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozó résszel kapcsolatban arról van szó, hogy az egészségkárosodáson alapuló ellátások esetében a munkaképesség-csökkenés vizsgálatát 2008. január 1-jétől olyan komplex minősítés váltotta fel, amelyben az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet területi orvosi bizottságai azt vizsgálják, hogy az egészségkárosodás mértékére, az egyén foglalkoztatási és szociális körülményeire tekintettel rendelkezik-e olyan megmaradt munkaképességgel, amely alapján ő rehabilitálható, és sikeres rehabilitáció esetén „visszavezethető” a munkaerőpiacra. A komplex vizsgálat nem vitathatóan több időt vesz igénybe. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek csak a bizottság szakvéleményének beérkezése után dönthetnek az ellátás megállapításáról.

A pénzintézetek hitelezési eljárása és a nyugdíjak folyósítása közötti párhuzam megvonása legfeljebb egy nagyon távoli összefüggésből lehetne levezethető. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság gyakorlatilag ilyen összefüggést nem lát, több mint 3 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő állampolgár minden hónapban a posta által meghatározott kifizetési napon mindenféle késedelem nélkül kézhez kapja ellátását, ahogy így történik ez a banki utalások esetében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!