Közélet

2008.01.04. 18:37

Falusi iskolák: Nélkülük nincs jövö, velük veszélyben a település

Továbbra is óriási bizonytalanság övezi a kistelepülések iskoláinak sorsát. A falvak vezetése nehéz döntés előtt áll: kissé lesarkítva, választaniuk kell a fennmaradásuk szempontjából kulcsfontosságú oktatási intézmény és a község működőképességének megőrzése között.

M. P. M. - P. G.

Az iskola a falvak fennmaradásának záloga

— Az iskola a kistelepülések fennmaradásának egyik záloga. Sajnos a gazdasági szabályozók változása egyre nehezebbé teszi a falvak oktatási intézményeinek működtetését — hangsúlyozta elöljáróban Fekete Ferenc muronyi polgármester. A településvezető leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy a diákok továbbra is helyben tanulhassanak, szívesen együttműködnének például Békéssel, de mindenképpen szeretnék megtartani a Murony számára oly fontos iskolát.

Telegerendáson a fizetésképtelenség rémképével is meg kell küzdeni a település vezetésének, igaz az 5—8. osztályos gyerekek talán a következő tanévben már Békéscsabán tanulhatnak.
— Több tízmilliós kiadást jelentett tavaly az iskola, önkormányzatunk viszont idén közel 20 millió forinttal kevesebb normatívát kap, mint tavaly. Ha nem változtatunk, félévkor akár fizetésképtelenek lehetünk — festett borúlátó jövőképet Medvegy Mihályné. Telekgerendás polgármestere elmondta, 2004-ben még 140 diák látogatta a helyi iskolát, mára már csak 72-en maradtak.

— Akkor kezdődtek a problémák, amikor néhány esztendővel ezelőtt a helyi pedagógusok inkább Békéscsabára vitték gyermekeiket tanulni. Az elindult lavina akár maga alá is temetheti Telekgerendást — mutatta be az ördögi kört Medvegy Mihályné.

Békés, Békéscsaba, Mezőberény, Murony. Jelenlegi állás szerint a négy település egyikén kell majd elkezdeniük szeptemberben a tanévet a kamuti felső tagozatosnak. Azonban hogy pontosan melyiken, az majd csak később dől el. A község néhány éve hozott létre iskolatársulást Muronnyal, ám a településvezetés a magas költségek miatt más lehetőségeket is megvizsgál.

A szülők egy része azonban ragaszkodik Muronyhoz.
— Úgy érezzük, mintha a gyerekek érdekei elvesznének ebben a különleges „sakkjátszmában” — hangsúlyozta Tóthné Papp Julianna, a kamuti szülők egyik képviselője. Muronnyal kiváló kapcsolat alakult ki: a diákok között szerelmek, a felnőttek között barátságok szövődtek. Jelezte, tartanak attól is, hogy számos szülő ismét máshova íratja be gyermekét. Tavaly a bizonytalanság miatt összesen 19 muronyi és kamuti kisdiák kezdte el a tanévet más településen, ami komoly normatívakiesést okozott.

— Az út Muronyig rövidebb, hiszen a szomszéd faluról van szó, s a légkör is barátságosabb — érvelt még végezetül Tóthné. Budásné Kis Edit, az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az iskolában százszázalékos a szakos ellátottság, s három éve minden tanulójukat felveszik az első helyen megjelölt középiskolába. Amennyiben Kamut egy más településhez csatlakozik, több pedagógusnak is megszűnik a munkahelye.

Balog Imréné polgármester ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi rendszerben közel havi kétmillió forintot kell biztosítani az iskola fenntartására, amihez működési hitelt kellett felvenniük.
— Ha mindez így menne tovább, Kamut néhány hónap alatt csődhelyzetbe kerülne — hangsúlyozta. A képviselő-testület ennek megfelelően vizsgálja, hogy miként lehetne költséghatékonyabbá tenni az intézmény működését, ezért tárgyalnak Békéssel, Mezőberénnyel, Békéscsabával és Muronnyal is. A grémium hosszú távú elképzelése, hogy az óvoda és az alsó tagozat helyben működjön tovább.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!