Közélet

2007.11.30. 14:08

Csalafinta javaslat a civil támogatásokra - tanácskozott az orosházi képviselő-testület

Az orosházi képviselő-testület soros ülését tartotta pénteken délelőtt, ahol 20 napirendet tárgyaltak a városatyák. Az első 13 témáig szavazógépezetnek tűnt a nyilvános ülésen a képviselők lelkes, igenlő karlendítése. Percek alatt elfogadták a pedagógiai dokumentumok módosítását, az Egyesített Szociális Intézmény ellenőrzéséről szóló beszámolót és annak éves működéséről szóló anyagot. Több rendeletet módosítottak.

cs. i.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségébe való belépésről szóló határozati javaslat véleménynyilvánításra ösztönözte Varga Zoltánt, a baloldali frakció vezetőjét. Szerinte hibás döntés lenne, ha Orosháza ide csatlakozna. Meglátása szerint ez az érdekérvényesítéshez gyenge szervezet, a Kisvárosok Szövetségében jó pozíciói vannak Orosházának, az újabb tagság költségekkel is járna azt másra is fordíthatnák.

Dancsó József alpolgármester viszont az előterjesztés mellett emelte fel a szavát, mondván, neves városok reprezentálják ezt a tömörülést is. A minősített többség azonban hiányzott a szavazásnál, így nem lett tagja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Orosháza.

Ennél csak a következő napirend váltott ki nagyobb vitát. Az idei évi költségvetés soros módosításakor az előterjesztő elmondta, van két intézmény, ahol a bevételek ugyan jól akalultak, de a túlköltekezés is jellemző, így várhatók újabb nehézségek gazdálkodásuk utolsó negyedévében. Igaz, az idei, gazdasági stabilizáció érdekében tett intézkedések hatása majd érződik 2008-ban.

Varga Zoltán sérelmezte, hogy év elején alultervezett volt az iparűzési adó, ami beigazolódott. A politikus az ingatlanértékesítéseket is kifogásolta és bejelentette, a napirendet a baloldali frakció nem szavazza meg. Németh Béla közös felelősségre figyelmeztetett, ám ez is kevés volt a közös akarathoz. A jobboldalon is kevesen ültek ahhoz (dr. Kalmár Mihály és Dominkó Sándor hiányzott), hogy az előterjesztés zöld utat kapjon.

A 2008. évi költségvetési koncepció hasonló vitákra adott alkalmat. Kiss Attila az SZDSZ nevében egy módosító indítványt fogalmazott meg a jövőre nézve. Elöljáróban sérelmezte, hogy vannak a civil szervezetek között kivételezettek, akiknek exkluzív támogatási szerződéseik vannak a várossal. Ez szerinte nem járható út a többiek rovására. Javasolta, a jövőben pályáztassák az elnyerhető támogatásokat. Dr. Násztor Sándor csalafinta javaslatként értékelte a képviselőtársa által elmondottakat.

Szerinte vannak társadalmi rászorultság alapján szerveződött civil egyesületek, sérült emberek közösségei, akiket nem lehet egy csoportba sorolni a versenyszférához szokott, pályázós közösségekkel.
Kiss Attila úgy reagált, ez a javaslat a civilek esélyegyenlőségét garantálja.

A napirendek között szerepelt  a városi gyermek és diákélelmezési intézmény vezetői posztjára a pályázati kiírás, mert a jelenlegi vezető 2008 tavaszán nyugdíjba vonul. A következő téma egy újabb városi kitüntetés alapítása körül alakult ki, amit végül levettek a napirendről. Lesz egy egészségügyi kitüntetés, amit orvosok, szakdolgozók kaphatnak. A vitát az váltotta ki, legyen-e konkrét névadója a díjnak (elhangzott dr. Hampel Ferenc neve mellett dr. László Eleké is) és kibővítsék-e a díjazhatók körét.

A bejelentések sorában Erostyák Zoltán egy szemet szúró visszásságra hívta fel a figyelmet. Sok iskola előtt, közterületen dohányoznak a gyerekek, a szülők. Megnézik, mit lehet ez ellen tenni, lehet-e néhány méteres körzetben ezt tiltani - hangzott a válasz. Lesz még dolga máshol is a közterület-felügyelőknek, hiszen az alvégi temető melletti kerékpárutat ellepték a gyalogosok, amióta több a bevásárlóhely arrafelé és a vásárlók sétálva igyekeznek hozzájuk. Ott a bringások szeretnének rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!