Közélet

2007.10.06. 09:39

Ünnepi megemlékezés: gyulai stáció a magyar Golgotán

A gyulai várnál kétezer honvédtiszt tette le a fegyvert 1849. augusztus 23-án. Kiderült: az aradi tizenhárom vértanú közül pedig nem kilenc honvédtábornokot tartottak fogva a városban, hanem tízet. Október 6-án a vértanúkra emlékeznek országszerte és határainkon túl is.

Sz. M.

Görgey Artúr honvéd hadserege 1849. augusztus 13-án Világosnál letette a fegyvert az orosz sereg előtt. A honvédtisztek megtarthatták fegyvereiket és lovaikat is — mondja dr. Havassy Péter, a Corvin János Múzeum igazgatója. A gyulai vármúzeumban őrzik azt a híres kardot is, amely Knézich Károlyé volt. A feljegyzések szerint a tábornok úgy adta át fegyverét, hogy szekér kereke alá tette és szólt a kocsisnak: hajts! A kard markolata eltűnt, de pengéje és hüvelye megmaradt az utókornak. A honvédtisztek közül voltak, akik gyulai vendéglátóiknak ajándékozták fegyvereiket. Az bizonyos, hogy Knézich Károly kardját a helybeli iparos, Czégényi István őrizte meg és ajándékozta a gyulai múzeumnak alakulásakor.

Világosról Sarkadon keresztül érkeztek a honvédtisztek és tábornokok Gyulára. Az oroszok rangjukhoz méltón bántak velük, amit az is bizonyít, hogy a foglyokat házaknál szállásolták el. A honvédtisztek ekkor még nem tarthattak megtorlástól, nincs arról adat, hogy bárki is megszökött volna. A helybeliek emlékezete szerint az aradi tizenhárom közül kilenc honvédtábornok volt Gyulán. Dr. Havassy Pétertől tudjuk, hogy tíz, ugyanis előkerült Poeltenberg Ernő tábornok Sarkadon keltezett levele. Bizonyosra vehető, hogy csatlakozott társaihoz Gyulán. Korábban tábla jelölte a váron, hogy Damjanich János és Lahner György tábornokot ott tartották fogva. Damjanich János felesége, Csernovics Emília Gyulára érkezett ekkoriban, unokatestvérének, Wenckheim Józsefné grófnénak, Jankovich Stefániának a vendége volt, így a sebesült tábornok is a kastélyban élhetett. Noha az osztrák katonaorvos szerint Damjanich nem volt szállítható állapotban, Haynau utasítására őt is elviszik Aradra. A gyulai várkiállításon eddig nem látható dokumentum bizonyítja, hogy Bott Ferenc aradi hóhér megfelelő ügyességet tanúsított Damjanich kivégzésénél.

A források 1200, majd 1400 honvédtiszt gyulai fegyverletételéről szóltak. A mai ismeretek szerint kétezren lehettek, akik az oroszok előtt letették a fegyvert a várnál. Degré Alajos huszárszázados, későbbi jogtörténész ezt írta visszaemlékezésében: „...ügyünk Világosnál meghalt, Sarkadon ki volt terítve, s Gyuláról megindult a világ legnagyobb gyászmenete, s itt Aradon megtörtént a temetkezés”.

Közadakozásból emlékhelyet állítottak az utolsó magyarországi helyen a fegyverletétel 140. évfordulóján

Gyulán 1989. március 15-én, közösségi összefogásból, emléktáblával jelölték meg azokat a házakat, amelyekben a vértanú tábornokokat elszállásolták. Ebben az évben, 1989. augusztus 22-én felavatták az 1848—49-es Honvédtiszti Emlékhelyet, szintén közadakozásból. Gyulán alapítványt hoztak létre, több mint négymillió forint gyűlt össze. A szoborcsoport alkotója Máté István. A félkörívben elhelyezett, gyertyát idéző mészkőoszlopokon a szabadságharc és a bölcsesség, bátorság, mértékletesség, igazságosság jelképei láthatók. Az emlékhely kokárda alakú, közepén a fegyverletétel jelképeivel, puskával, pisztollyal, zászlóval letakart ágyúval. Az emlékhely megrongálódott azóta, főként az idő kezdte ki a bolgár mészkövet. Mostanra felújíttatta a gyulai önkormányzat. Máté István restaurálta a szobrokat, Csőke Péter kőfaragó időálló süttői mészkőre cserélte az oszlopfejeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!