Közélet

2007.10.04. 20:01

Patkánypánik Békéscsabán

Szemetesek környéke, elhagyott házak és a csatorna a nagyvárosokban a patkányok kedvelt tartózkodási helye. Békéscsabán a szeméttelep és az állatmenhely környékén is sok problémát okoznak.

B. I. - F. M.

Többször érkezett szerkesztőségünkbe jelzés belvárosban feltűnő patkányokról. Az önkormányzatok illetékesei szerint rendkívüli elszaporodásukról szó sincs, számukat folyamatos irtással tartják kordában. Gyakran előfordul, hogy lakóházakba is beveszik magukat a rágcsálók. Korábban a Lencsésiről és az Őr utcai panelházakból érkezett több bejelentés a lakásszövetkezethez, jelenleg a Petőfi utca környékén növekedett meg a számuk.

— Ahol a lakók és a közös képviselő tesznek az ügy érdekében, azaz felszámolják a rejtekhelyül szolgáló lomos területeket és mérget tesznek ki, abból a házból elmennek a patkányok. De az elhanyagolt tárolók, a piszok és az ételmaradékok kiváló életteret jelentenek a patkányoknak — hangsúlyozta a lakásszövetkezet egyik munkatársa.

Míg a magánlakásokban a tulajdonosok feladata az irtás, közterületeken az önkormányzatoké. Orosházán 3, Békéscsabán 3,5 millió forintot költ éves szinten a városüzemeltetés a kérdés megoldására.
— A nagyvárosokkal és a csatornázással együtt jár a patkány. Békéscsabán folyamatos irtással előzzük meg elszaporodásukat — tudtuk meg Fáriné Szabó Anikó városi kertésztől.

Némi túlzással mondhatni, hogy Dobozon jelenleg nyoma sincs a patkányoknak. Nem úgy mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor a nagyközség azzal került az országos érdeklődés középpontjába, hogy apróbb háziállatokat, nyulakat támadtak meg. Békési Mihály Tibor alpolgármester elmondta, hogy érvényes rágcsálóirtási szerződéssel sem rendelkezik a település, hiszen a jelen helyzet ezt egyáltalán nem indokolja.

A méreg valamennyi meleg vérű emlősre veszélyes

A véralvadást gátló anyagot tartalmazó patkánymérget úgy helyezik ki, hogy ahhoz gyerekek, vagy a rágcsálókon kívül más állatok ne férhessenek hozzá. A megye több településén — például Sarkadon, de tavaly év végéig Gyulán is — bizonyos lakásszámig az önkormányzat finanszírozza magánterületeken a patkányirtást — tudtuk meg a szolgáltatást végző gyulai cég munkatársától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!