Közélet

2007.10.11. 19:51

Online közvetítés az orosházi képviselő-testület üléséről

Pénteken reggel kilenc óra óta tanácskozik az orosházi képviselő-testület. A városi elöljáróság tizenegy napirendi pontot nyilvános, négyet pedig zárt ülés keretében tárgyal. A tanácskozásról a Beol.hu online tudósít.

BEOL

Elsősorban a helyi intézményrendszert érintő napirendi pontok kerülnek terítékre, de szóba kerülnek vagyoni ügyek is. Orosházát sem kerülte el a kötvénykibocsátási láz, erről is szó lesz a pénteki ülésen, mint ahogy napirendre kerül a gyermekélelmezési szervezet vállalkozásban történő működtetése.

10.37
Szünet, zárt ülés, köszönjük a figyelmet!

10.32
Varga Zoltán a városfejlesztési bizottság nevében azt javasolja, hogy társadalmiasítsák a városi üdvözlőtáblák ügyét, azaz pályázati úton válasszák ki a legjobb táblát. A városvezetés viszont nem támogatja a javaslatot, Németh Béla szerint ez meghosszabbítaná a folyamatot a tervezés és a kihelyezés között.

10.28
Kiss Attila a Kossuth utcai motoros botrányra emlékeztet. Tapasztalatai szerint a kitett behajtani tilos tábla hatására a főutca felszabadul ugyan, de a kiszorult motorosok a környező utcákban élők életét keserítik meg. Ezért felveti, hogy bukkanókat hozzanak létre az egyik érintett szakaszon, ami normalizálhatná a helyzetet. A téma a szakbizottság elé kerül.

10.20
Bejelentések következnek: Násztor Sándor (aki egyben a helyi, befolyásos nyugdíjasegyesület vezetője is) a jelenlegi kitüntetési rendszer reformját kezdeményezi, ugyanis véleménye szerint jelenleg politikai alapon folynak az adományozások. Ezért szeretné, ha a civileket még inkább bevonnák a kiválasztási folyamatba. Továbbá felveti: tiltakozzon az önkormányzat, amiért aránytalanul osztották el a civil pénzeket, Békéscsaba lényegesen többet kapott, mint például Orosháza. 

10.16
Szavazás következik, mégpedig név szerinti. Jobboldal: igen, baloldal nem, a liberális képviselő is igennel szavaz, a szocialista frakcióban ülő dr. Násztor Sándor viszont tartózkodik. Így tehát lesz kötvénykibocsátás Orosházán, mégpedig másfélmillió forint értékben.

10.05
Elég nehéz követni ezt a vitát, ugyanis mint korábban utaltunk rá, egyik fele nyilvános, a másik fele zárt ülésen kerül napirendre. Most pedig a képviselők azokra a titkos anyagokra, számokra, kamatokra stb. hivatkoznak, amelyek majd zárt ülésen kerülnek elő, de most is hivatkozgatnak rájuk. Mint megrögzött médiamunkás, az online tudósító is azt gondolja, hogy a bankok üzleti érdekeinél magasabb rendű a közpénzek felhasználásának nyilvánossága.

09.50
Dancsó Józsefé, az előterjesztés kidolgozójáé a szó. Az alpolgármester kifejti: a fejlesztéspolitika lényege, hogy legyenek tervek, illetve ehhez források. Tervekből nincs hiány, ám forrásokból annál inkább. A közgazdász doktor kiselőadást rögtönöz szakterületéről, a vállalati finanszírozásról - persze lefordítva önkormányzati viszonyokra.

09.40
Az SZDSZ-es képviselő beszól a koalíciós partnernek: Kiss Attila emlékeztet, hogy a megyében Gyulán bocsátottak ki elsőként kötvényt, az pedig szocialista vezetésű város, hol van itt tehát a politikai színezet? - szegezi a kérdést Varga Zoltánnak.

09.36
Előkerült az elmúlt négy év, illetve többször négy év: Varga Zoltán szerint a korábbi polgármester, Fetser János szélesebb kört vont be a döntésekbe, Németh Béla másként emlékszik: őt, mint ellenzéki frakcióvezetőt soha nem hívták meg ilyenekre. Ezzel szemben a jelenlegi vezetés meghívta az érintetteket az előkészítő egyeztetésekre - mondja.


09.30
A város könyvvizsgálója szerint növeli a stabilitást a kötvény kibocsátása - ezt a polgármester ismerteti. Varga Zoltán tovább olvassa a szakvéleményt, árnyalva a képet. Adott pillanatban valóban jó a döntés, de mivel hosszú távú kötvényről - 15 éves futamidő - van szó, így nem biztos, hogy összességében is így van ez. Varga frakcióvezető (aki azonos a megyei önkormányzat MSZP-képviselőcsoportjának vezetőjével) szerint politikai döntésről van szó. Varga azt is nehezményezi, hogy a vita egy része zárt ajtók mögé kerül, ugyanis megítélése szerint nem csak a bankok üzleti érdekei léteznek, hanem a közpénzek felhasználásának nyilvánossága is fontos szempont. Véleménye szerint érdemes lenne megvárni azt a hitelkonstrukciót, amit a minap jelentettek be és a lényege, hogy önrészt biztosít a nagyszabású önkormányzati fejlesztésekhez.

09.22
Meglepő gyorsasággal és egyhangúsággal fogadják el a közétkeztetési pályázat visszavonásáról szóló napirendet. Ennek az a lényege, hogy mégsem külsős cég segítségével vizsgálják meg a töb ezer adagot előállító kon yha további működtetésének lehetőségeit. Időközben a kötvénytémához érkeztek: arról szavaznak, hogy kibocsátják-e az értékpapírt.

09.20
Az egyetlen liberális városatya nyitott kapukat dönget: Németh Béla polgármester elmondja: a jövő évi költségvetés tervezésekor áttekintik a jelenlegi rendszert. Dominkó Sándor alpolgármester is az elfogadás mellett érvel: Minden karatés vágya, hogy eljusson a sportág őshazájába. Végül a többség elfogadja a kérelmet.

09.12
A helyi Kyokushin Karate Szabadidő Kör került napirendre: Japánba készülnek Zsiga Zsolték, ehhez kértek támogatást. A szakbizottságok támogatják kérelmüket - igaz, nem egyhangúan. Úgy tűnik, a vita nem csak erről szól, hanem az Orosházán gyakran visszatérő téma kerül elő, mépgpedig a sporttámogatások filozófiája. Ezt az SZDSZ-es Kiss Attila ki is mondja: ideje átalakítani a jelenlegi finanszírozási rendszert.


09.05
Máris pörögnek az események, mire felkészültünk az online tudósításra, máris a negyedik napirendi pontnál tartunk. A munka az eredeti napirendi pontok szerint halad. Egyébként hárman hiányoznak: Bozsár Lajos, Burka László és Erostyák Zoltán képviselők. Persze nem maradtunk le semmiről, eddig békés nyugalomban folyt a szavazás, igaz, a második napirendi pontnál a szocialista ellenzék tartózkodott, de nem derült ki, miért - nyilvánvalóan a bizottsági üléseken folytak az érdemi viták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!