Közélet

2007.10.22. 20:52

Nyolc influenzás megbetegedést jelentettek

Eddig nyolc influenzás beteget jelentettek Békés megyéből a figyelőszolgálatba bevont orvosok. Járvány tehát még nincs, de nem árt vigyázni.

F. G. K.

Lázzal, orrfolyással, rossz közérzettel jár az influenza. A tünetek kísértetiesen hasonlítanak a náthára, azzal a különbséggel, hogy a vírusos megbetegedést 38 fok fölötti testhőmérséklet, kifejezett végtag- és fejfájás is jellemzi. Békés megyében eddig nyolc influenzás esetet jelentett az 52 figyelőszolgálatba bevont orvos — tudtuk meg az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetőjétől. Dr. Tombácz Zsuzsanna hozzátette: még nincs járvány.

Az ingyenes oltóanyagokat november 6-áig minden háziorvos megkapja. Az ÁNTSZ nem küldet annyi vakcinát, ahányan jogosultak lennének rá, felesleges is lenne, hiszen a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan úgysem veszik fel. Pedig most már azok a 6—35 hónapos csecsemők is térítésmentesen kaphatnának védőoltást, akik krónikus betegségben szenvednek vagy fejlődési rendellenességgel születtek.
A háziorvosoknak is az a tapasztalata, hogy sokan nem kérnek az előzetes óvintézkedésből. Van, aki a szúrástól fél, mások a mellékhatásoktól, pedig az elmúlt 3—4 évben már semmilyen szövődmény nem lépett fel.

— A 2500 betegem tíz százaléka kéri az injekciót — mondta dr. Buki Mária, békéscsabai felnőttháziorvos. — Pedig sokaknak kifejezetten ajánlatos lenne a védelem, például a pedagógusoknak, akik gyerekek között mozognak, az egészségügyi dolgozóknak, akik sok beteggel találkoznak és az időseknek, főleg, ha más kórral is bajlódnak.
Egyelőre a patikákban sem tolonganak az oltóanyagért. A békéscsabai Józsa Sándorné például inkább öt levél C-vitamint vett, hogy megóvja hat- és nyolcéves fiait a vírustól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!