Közélet

2007.10.30. 17:37

Halálra ítélt fák Szarvas és Békésszentandrás között

Többen jelezték lapunknak, hogy a 44. számú főút Szarvas-Békésszentandrás közötti szakaszán fehér krétával jelöltek (számoztak) meg legalább száz, külsőre teljesen egészségesnek tűnő fát. Olvasóink amiatt aggódnak, hogy a nyárfákat kivágásra ítélték.

l. j.

Megkeresésünkre Szekera Lajos, az utat fenntartó Magyar Közút Kht. Békés Megyei Igazgatóságának környezetvédelmi munkatársa elmondta: valóban fakivágásról van szó, a darabszámot illetően azonban még nincs végleges döntés.

A kht. gyomaendrődi üzemmérnökségének munkatársai átvizsgálták az említett útszakasz melletti fákat és számokkal látták el közülük azokat, melyeket kivágásra érettnek ítéltek. Szekera Lajos hozzátette, ő maga is úgy értesült, hogy a több mint száz fából jó néhány olyan is van, melynek kivágása még nem indokolt. A napokban személyesen, egyenként vizsgálja meg a megjelölt fákat, így ez a szám vélhetően jelentősen csökkenni fog.

A kht. környezetvédelmi munkatársa tájékoztatott arról is, hogy a kivágott fák pótlásánál az új, 2005. évi szabályozás szerint kell eljárniuk, azaz a facsemetéket nem ültethetik a korábbi helyre. A törvény előírása alapján ugyanis most már csak az útburkolattól számított hét méteren kívülre lehet fákat ültetni (eddig ez három méter volt). Hét méteren belül csak cserjéket, illetve olyan fákat ültethetnek, melyeknek kifejlett korukban sem haladja meg a törzsátmérője az öt centimétert.

A hétméteres sávon belül lévő, korábban ültetett fák állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, s amelyik valamilyen okból balesetveszélyessé válik, annak karbantartásáról, illetve kivágásáról időben gondoskodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!