Közélet

2007.10.17. 17:57

Forrongó fórum a mezőhegyesi távhőről

A lakótelepek távhőszolgáltatásának minősége, illetve a fogyasztói számlázásban mutatkozó drasztikus különbségek ellen „hadakoztak” az érintettek a kedd esti mezőhegyesi lakossági fórumon.

H.M.

— A tömblakásba költözéskor átalánydíjat fizettünk. Közben felújítottunk, majd az új szolgáltató belépésével áttértünk az egyedi elszámolású ampullás és digitális hőmérésre. Idén több lakásra irreálisan magas összeget számláztak ki, míg vannak, akik nullásak. Néhányan leváltak, így az ő átalánydíjuk is másokra terhelődik. Egy lakó se vállalja, hogy a pluszenergiát magunk közt osszuk fel — elégedetlenkedtek a távhővel fűtött lakásban élők a kedd esti mezőhegyesi fórumon. Néhányan az alapdíj felhasználását firtatták, míg mások a tömbfűtő rendszer műszaki állapotát, az alacsony hőértéket vitatták, de legtöbben a fűtésszámlák elosztása miatt reklamáltak.

Csanádi István polgármester elmondta: a távhővel fűtött lakások problémái nem újkeletűek. A fűtés és a számlázás körüli anomáliák néhány éve különösen felerősödtek. Az önkormányzat a szolgáltató cég és a lakosság találkozóját az ügy tisztázása érdekében hívta össze.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Zala György-, Gluzek Gyula- és Molnár C. Pál-lakótelepek 1979—1982-ben épültek, ezeken 540 lakás van. Sőt, ezen a rendszeren működik az ÁMK is. A Zala két tömbje a Ménesbirtok bérlakásaiként funkcionált, a többi tanácsi kijelölésű volt. A fűtőmű tulajdonjogát a birtok 1997-ben átadta a városnak. Ekkor még jelentős támogatást kaptak a lakók. Az önkormányzat 1998-ban kötött szerződést a Prométheusz Rt.-vel, melynek jogutódja a jelenlegi szolgáltató, a Dalkia Zrt. A mérőműszereket a lakók a Tehem és Ista Kft.-től vásárolták, ezek leolvasása különböző alapon történik. A gondot a hőkülönbség, a lépcsőház fűtése és az átalánydíj megosztása jelenti. A lakók nem tudnak megegyezni az elosztás módjáról.

Mezőhegyesen a távhővel fűtött lakótömbökkel kapcsolatban számos nyitott kérdés maradt. Veréb Lajos, a Dalki Zrt. vezetője elmondta: visszaküldik a számlákat, de a lakóknak kell egyezségre jutniuk. Szó esett a társasházi közösségként való működésről is, mely lehetővé tenné az egymással és a szolgáltatóval szembeni hivatalos eljárást, a pályázatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!