Közélet

2007.10.13. 15:48

Csorvási búcsú: hazajöttek az elszármazottak

A Csorvásiak Baráti Társasága éves közgyűlését tartotta a helyi művelődési központban szombaton délelőtt, kapcsolódva az országos hírű csorvási búcsúhoz. Erre az alkalomra az ország számos, távoli pontjáról haza látogattak a kisváros szülöttei, az elszármazottak.

cs. i.

Szilágyi Menyhért polgármester bejelentését hetvenöten hallgatták. A 2002-ben díszpolgári címet kapott, csorvási születésű, az idén 85. születésnapját ünneplő dr. Fehér Dezső címzetes egyetemi tanár, az állatorvos-tudományok nemzetközi hírű kandidátusa feleségével, dr. Ravasz Magdával komoly felajánlást tett.

A lóversenypályákon a tájékozottabbak úgy tartják, dr. Fehér Dezső a XX. század második felének Széchenyije. Ő volt az, aki a második világháború után rendbe tette a magyar lósportot. A máig önmagát csorvásinak valló professzor egymillió forintos alaptőkével létrehozott feleségével közösen egy tanulmányi ösztöndíjat olyan diákok részére, akik az alapítók egykori iskoláiban, a békéscsabai és az orosházi evangélikus gimnázium valamelyikében, csorvási diákként kiváló tanulmányi eredményt érnek el.

A tőke kamatát minden évben egy tehetségnek ítélik. Szombaton kivételesen két fiatal részesült az elismerében, Gergely Boglárka és Jancsó Máté, mindketten Orosházán tanulnak.

Dr. Fehér Dezső visszaemlékezésében elmondta, 1928-ban kezdte tanulmányait a csorvási iskolában. Kiváló pedagógusai voltak, ahogy a békéscsabai evangélikus gimnáziumban is. Ahogy ő fogalmazott: - Ott neveltek bennünket emberré! Feleségem Orosházán, én Békéscsabán voltam kitűnő, nem hoztunk szégyent később sem iskoláinkra. Ezért is szeretnénk segíteni Csorvás legkiválóbb diákjait. A támogatás ösztönző lehet, igaz, én is Teleki gróf ösztöndíjasa voltam, de nem a pénzért tanultam - summázta elhatározásuk indítékait a híres állatorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!