Közélet

2007.08.27. 19:29

Gyurcsány és Bajnai bemutatta a dél-alföldi fejlesztési terveket

Míg hazánk gazdasági fejlettsége az elmúlt időszakban átlagosan tizenöt százalékkal közeledett az Európai Unióhoz, addig a dél-alföldi régió tíz százalékkal szakadt le Magyarországhoz képest. Ezért is szükséges a térség felzárkóztatása — hangsúlyozta hétfőn Kecskeméten Bajnai Gordon.

M. P. M.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel várta az újságírókat, hogy bemutassák a Dél-Alföldön megvalósítható uniós fejlesztéseket. A rendezvény apropóját az adta, hogy az Európai Közösségek Bizottsága a közelmúltban fogadta el Brüsszelben a Dél-alföldi Operatív Programot.

— Az év végéig körülbelül kétszáz témában hirdetünk pályázati felhívásokat összesen ezermilliárd forint elnyerhető forrással. Szeptember közepén a környezetvédelem, később pedig a turizmus területén jelennek meg a kiaknázható lehetőségek. Tapasztalataim azt mutatják, hogy óriási az érdeklődés ezen programok iránt itt, a Dél-Alföldön — fogalmazott Bajnai Gordon. Hozzátette, október elején a vállalkozásfejlesztés, október végén az egészségügy, november első napjaiban pedig a településfejlesztéssel kapcsolatos projektjeikkel pályázhatnak az érintettek.

— Fontos, hogy ne csak együtt kerüljünk közelebb Európához, hanem egymáshoz is közelebb kerüljünk — hangsúlyozta Bajnai Gordon.

— Sikerült elkerülni a legrosszabbat, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv kidolgozását kicsinyes marakodás jellemezze. A pártpolitika nem keveredhet össze az össznemzeti érdekkel — hangsúlyozta a miniszterelnök az elkövetkező uniós költségvetési időszak Dél-Alfölddel kapcsolatos fejlesztéseinek bemutatásakor.

A sajtótájékoztatón felszólalt dr. Balogh László, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is, aki kiemelte, a térség felzárkóztatásához feltétlenül szükség van az európai forrásokra.

— A miénk tipikus alföldi régió. Bár területileg a legnagyobb, mégis a legkevesebb település itt található. Az azonban már kevésbé örvendetes tény, hogy a 254 uniós régió rangsorában mindössze a 242-ik helyen állunk. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk — fogalmazott dr. Balogh László. Hozzátette, az elmúlt uniós költségvetési időszakban kistérségenként 3 és fél milliárd forintot sikerült lehívni a közösség kasszájából. Ez most akár 10 milliárdra is emelkedhet.
A sajtótájékoztatón Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a hátrányos helyzetű kistérségek — a Békés megyei határ menti területeket külön kiemelte — felzárkóztatásának fontosságáról is beszélt.

— Célzottan 100 milliárdot különítettünk el az érintett térségek számára. A kezdeményezés lényege, hogy ennek az összegnek az elnyeréséért a hátrányos helyzetű kistérségeknek ne kelljen versenyezniük fejlettebb társaikkal — mondta Bajnai Gordon.
Bár nem uniós forrásokból valósul meg, de lapunk kérésére Bajnai Gordon kitért az M44-es megépítésére is. A miniszter a munkálatok aprólékosságára hivatkozva nem tudta megmondani, hogy mikor adhatják át a gyorsforgalmit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!