Közélet

2007.08.28. 19:46

Évadnyitó a Jókai színházban: gazdag műsort ígér az új direktor

Forró nyár és szabadság nélkül kezdődik az új évad a Jókai színházban. A direktor a közönségnek gazdag műsortervet, a fenntartó a művészeknek 20 százalékos béremelést ígér.

N. K.

Sem nézőtérre, sem tanácskozóteremre nem hasonlított a Békés Megyei Jókai Színház Vigadója kedden délután: 120 széket körben helyeztek el, ott foglaltak helyet a társulat tagjai, művészek, dolgozók, a fenntartó megyei önkormányzat képviselői, a meghívott vendégek. Az évadnyitó társulati ülés hivatalos beszédeit, beszámolóit művészi műsorközlés fogta össze és színvonalas zene-, dalbetétek színesítették. Az ünnepélyes és várakozással teli hangulat volt a főszereplő.

— Normális körülmények között a színház egy jól teljesített évad után június elején bezár, a dolgozók összecsomagolnak, a színészek nyári játékokra vagy pihenni térnek — kezdte beszédét Fekete Péter megbízott igazgató. — Június közepére általában kiürül a színház, ügyelet tartja a csöndes frontot.

Az önkormányzati, majd rendőrségi vizsgálattal terhelt hetek nem jelenthettek „csöndes frontot”. Fekete Péter június 1-jén vette át az irányítást, igazgató, gazdasági igazgató és művészeti titkár nélkül, részben lekötött szerződésekkel, folyamatban lévő rendőrségi vizsgálattal. Az új direktor a jövőt akarta inkább építeni, de előbb a rend- és béketeremtés volt a feladata.

Az új évadról a direktor azt mondta: a lehetőségek, a munka, a bizonyítás korszaka lesz. Az első bemutatóban, Ibsen Vadkacsájában Oszter Sándor játssza a főszerepet. Az előadásokkal párhuzamosan a társulat tagjainak olyan ismert művészek tartanak mesterkurzusokat, mint Valló Péter, Rudolf Péter vagy Döbrei Dénes. Elhangzott, hogy országos összehasonlításban a békéscsabai színészeknek kevesebb állami, önkormányzati támogatás és átlagbér jut, mint az ország más színházaiban játszó művészeknek.

Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke a színházi tárulati ülésen a költségvetés nehéz helyzetére, a pénzügyi bizonytalanságra és a súlyos örökségre hivatkozott. Ugyanakkor megerősítette, hogy a fenntartó magáénak érzi színházát, elkötelezett a nézőbarát teátrum mellett. Nagy örömöt szerzett a társulat tagjainak, amikor bejelentette: húsz százalékkal emelik a béreket. Az igazgatói pályázatról Domokos László elmondta: még az idén kiírják, de az elbírálás valószínűleg csak a következő évadban várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!