Közélet

2007.05.01. 21:23

Veszélyes vizeken - kezdődik a szabadstrandszezon

Május elseje a fürdők nyári szezonnyitásának ideje, a strandok mellett az élővizekhez is sokan kilátogatnak. A hosszú hétvége szomorú statisztikája, hogy az országban hárman fizettek éltükkel óvatlanságukért. Egyelőre az élővizek hőmérséklete túl alacsony a fürdéshez, de a vízi sportok űzésekor sem lehet eltekinteni a biztonsági előírások betartásától.

F. M. - L. J.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vízi és búvár mentői felkészülten várják a nyári szezont.

— Riasztás esetén a megye bármely részére odaérünk fél, de legfeljebb egy órán belül — hangsúlyozta Vári Sándor. A speciális mentőbúvár-csoport vezetője elmondta, a legtöbb baleset a fürdési tilalom alá eső partszakaszokon fordul elő.

A rendőrök rendszeresen ellenőrzik azokat a helyeket, ahol egyébként tilos lenne fürödni, de mégis megjelennek a strandolók. A szabályszegőket saját érdekükben figyelmeztetik, de meg is bírságolhatják őket — hangsúlyozta Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense. Tilosban fürdőzés miatt Békés megyében 2005-ben 4 alkalommal, 2006-ban pedig 19-szer szabtak ki bírságot, illetve pénzbüntetést a rendőrök.

Páyer Sándor, aki két szabad strandot is működtet Gyomaendrődön, a korábbi évekhez hasonlóan most is május 7-ét tűzte ki a nyitás napjául. Nagyobb forgalmat azonban csak az iskolai tanév végétől, azaz június 15-étől remél, éppen ezért a fürdőhely-kijelölést is ettől a dátumtól kezdődően kérvényezte az önkormányzatnál. Mint mondja, addigra vélhetően az igényelt vízminőségi vizsgálatok eredményei is megérkeznek.

A strandszezon a vízi mentők számára kemény próbatétel. Békés megyében a Magyar Vöröskereszt szervezésében három helyszínen — Békésszentandráson, Szarvason és Szanazugban — ügyelnek a vízi mentők a strandolók biztonságára a hétvégeken, illetve ünnepnapokon.

Priskin Jánostól, a Vöröskereszt megyei szervezetének titkárától megtudtuk, hogy a három helyszínen összesen 108 képzett, vizsgázott vízi mentő lát el szolgálatot június 15-étől kezdődően a strandszezon végéig. A magánvállalkozásban működtetett vízparti strandokon az üzemeltetők kötelessége gondoskodni a képzett szakemberek jelenlétéről.

A szabad strandok kijelölésének április 15-e volt a határideje. Indokolt esetben a határidő meghosszabbítható. Tavaly hat szabad strand kapott engedélyt a működésre — tudtuk meg dr. Maráczi Gabriellától, az ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetőjétől. Idén eddig három partszakaszt jelöltek ki. Jellemzően nem a szabad strandokon, hanem a fürdési tilalom alá eső partszakaszokon fordulnak elő balesetek, tragikus halálesetek. Tavaly július elején Kevermesen, a település külterületén, használaton kívüli sóderbánya területén lévő tóba fulladt bele egy fiatalember.

A Békés megyei rendőrök rendszeresen ellenőrzik azokat a helyeket, ahol egyébként tilos lenne fürödni, de mégis megjelennek a strandolók. A szabálysértést elkövetőket akár 10 ezer forintos bírsággal is sújthatják. A rendőrök mellett közterület-felügyelők, határvizeknél a határőrök, bányatavaknál a bányafelügyelet munkatársai, a természetvédelmi területeken pedig a természetvédelmi őrök is felléphetnek a tilosban fürdőzőkkel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!