Közélet

2007.05.24. 16:19

Vádat emeltek a vadászboltos gyilkos ellen

Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja a Békés Megyei Főügyészség a 25 éves, kétegyházi S. Istvánt.

ny. l.

A vád szerint 2005 elején D. János – S. István régi ismerőse – arra bujtotta fel S. Istvánt, hogy a közös előkészítést követően rabolja ki Békéscsabán, a Luther utcában található Harmónia Fegyver- és Vadászboltot. A vádlottak a megszerezni kívánt fegyvert vagy fegyvereket további bűncselekmények elkövetéséhez akarták felhasználni. S. István és D. János többször is megfigyelték a helyszínt, és a reggeli órákat tartották a legkedvezőbbnek a rabláshoz. S. István ezen túl arra is előkészületeket tett, hogy a vadászbolt eladóját - a lőfegyverek megszerzése során – egy késsel megölje. 

S. István 2005. március 18-án egy nagyméretű tőrkést vett magához és reggel 8-9 óra között a Luther utcai vadászboltba ment, ahol a tulajdonos eladót – egy kabát felpróbálásának az ürügyével – a pult mögül kicsalta, majd amikor a sértett hátat fordított neki, a hátizsákjába rejtett tőrkést elővette és az 59 éves sértett nyakát elvágta. Az erősen vérző férfi néhány másodpercen belül összeesett és a gyors vérveszteség miatt rövid időn belül meghalt. S. István váratlan és határozott támadása miatt a sértettnek esélye sem volt a védekezésre.

A kétegyházi fiatalember a vadászboltból négy lőfegyvert és két légpisztolyt vett el, amelyeket egy ott talált fegyvertokba csomagolt össze. A boltból elmenekülő S. István telefonon tartotta a kapcsolatot D. Jánossal, akinek aznap délután a lakásán megmutatta a fegyvereket, amelyeket utána a lakóháza melléképületénél elásott. D. János S. István menekülését készpénzzel segítette.

S. István, D. János és harmadik társuk, L. Pál 2006. február 8-án Székesfehérvárra mentek, ahol elhatározták, hogy kirabolják a helyi Muskátli Sörözőt. S. István maszkot húzott a fejére és az emberölésből származó egyik fegyvert a kezében tartva bement a sörözőbe, ahol a pultos hölgyet a bevétel átadására szólította fel. A pultnál álló egyik vendég azonban közbelépett, és el akarta hárítani S. István támadását. Mindez megzavarta S. Istvánt, aki a fegyverrel a vendéget fejen ütötte, majd kiszaladt a sörözőből. Mindeközben D. János a söröző közelében figyelt, L. Pál pedig a kocsijában várta a társait.

Az eredménytelen rablási kísérlet után, hazafelé – Seregélyes közelében – S. István a magával hozott fegyverek közül két puskát kidobott az autóból, míg egy pisztolyt L. Pálnak adott át. A kidobott fegyverek közül egyet megtaláltak, míg az L. Pálnak átadott és az általa továbbadott pisztolyt egy Csongrád megyében elkövetett rablási cselekménnyel összefüggő nyomozásban foglalták le. Egy harmadik fegyvert a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói S. István lakásán elrejtve találták meg.

A Békés Megyei Főügyészség S. Istvánt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, lőfegyverrel visszaéléssel, valamint fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás kísérletével, D. Jánost felbújtóként elkövetett rablással és lőfegyverrel visszaéléssel, az emberöléssel kapcsolatba bűnpártolással, továbbá fegyveresen és csoportosan, bűnsegédként elkövetett rablás kísérletével, míg L. Pált fegyveresen és csoportosan, bűnsegédként elkövetett rablás kísérletével és lőfegyverrel visszaéléssel vádolja. A terheltek előzetes letartóztatásban várják a bíróság döntését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!