Közélet

2007.05.22. 17:46

Üzemi tanácsok: egység a kulcsszó

A munkavállalók többsége az elmúlt másfél évtizedben sem tudott igazán megbarátkozni az üzemi tanácsok működésével. A dolgozóknak azonban hamarosan ismét meg kell választaniuk a tanácsok tagjait.

P. G.

— Az egyik szakszervezeti vezető a napokban azzal állt elém, hogy idén ismét megválasztjuk az üzemi tanács tagjait. Amikor viszont arról kérdeztem, hogy miben is dönt ez a szervezet, csak a vállát vonogatta. Nem értem. Létrehozunk egy gittegyletet?! — dohogott a telefonba egy békéscsabai fiatalember. Az első munkahelyén dolgozó férfi lapunknak elmondta, szerinte gyakran még a tanács tagjai sem hisznek az érdekvédelem sikerében.

— Az üzemi tanácsok munkájának sikere nagyban függ attól, hogy a cégen belül működik-e szakszervezet, illetve, hogy azzal milyen a kapcsolatuk — fogalmazott elöljáróban Hankó György. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviselet-vezetője elmondta, hogy az üt felállítását az 1992-es munka törvénykönyve írta elő. Jogköre eltér a szakszervezetekétől, kollektív szerződésről például nem tárgyalhat. Az osztrák és német területekről „importált” tanács azonban nem kellően nyerte el sem a munkaadók, sem a munkavállalók szimpátiáját, holott idén már hatodik alkalommal választják meg a tagságot.

— Az üzemi tanácsok az adott cégek vezetőivel együtt döntenek a jóléti szociális támogatások elosztásáról. Az üt jóváhagyása nélkül például nem adható el egy vállalati üdülő sem — tette hozzá Hankó György. A szervezetnek emellett véleményezési joga van a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedésekkel, átalakításokkal, átszervezésekkel kapcsolatban. Sok kérdésben pedig beszámoltatási joggal rendelkezik, így például tájékoztatást kérhet a bérek és a keresetek alakulásáról vagy a cég gazdasági helyzetéről. Ami az üzemi tanácsban való részvételt még vonzóvá teheti a cég dolgozói között, az nem más, mint hogy tagjai egyfajta védelmet élveznek, nehéz őket elbocsátani az adott társaságtól.

Az egység a kulcsszó az érdekvédelemben — hangsúlyozta Szilágyi Lászlóné, a Linamar Hungary üzemi tanácsának vezetője. Mint elmondta, amennyiben a szakszervezet és az üzemi tanács egységesen tud fellépni és nem hagyják, hogy éket vágjanak közéjük, akkor sikeres lehet a munkájuk, s ezzel párhuzamosan a cégvezetés is másképp viszonyul az érdekvédőkhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!