Közélet

2007.05.23. 18:44

Továbbra is számítani lehet a hirtelen érkező viharra

A következő néhány napban, de feltehetően a nyáron még többször számítani kell a megye területén is hirtelen támadt viharral, jégesővel. Az emberélet és vagyontárgyak sérülése elkerülhető néhány egyszerű szabály betartásával.

F. M.

Békésről, Elekről, Kétegyházáról, Magyarbánhegyesről és Mezőkovácsházáról érkeztek tudósítások kedd éjszaka jég okozta pusztításról. Egy eleki férfi arról számolt be a Beolon, hogy a jég felsértette a fejét és az autója is megsínylette a nem várt égi „áldást”.

Hirtelen érkező, borsószem nagyságú jeget hullató eső söpört végig Magyarbánhegyes főutcáján. A szemtanúk szerint a váratlan eső záporszerű és bőséges volt, de sávosan érkezett, főként csak a község központi részét érintette. Szerencsére a dinnyeföldek most megmenekültek a jégveréstől. Az esőt nem kísérte szél, így különösebb kár sem keletkezett, illetve nem érkezett jelzés az önkormányzathoz. A Mezőkovácsházi Tűzoltó-parancsnokságon is nyugalom volt.

Békéscsabán — bár az önkormányzat a médián keresztül értesítette a lakosságot egy esetleges viharról — nem pusztított a jég. Él a riasztási lánc a meteorológiai szolgálat és a védelmi szervek között — tudtuk meg Haskó Györgytől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári vészhelyzetkezelő osztályának kiemelt főtanácsosától. Vihar után leggyakrabban a forgalmat akadályozó letört faág eltávolításához, vagy megsérült tető miatt hívják a tűzoltókat.
Szudár Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának vezetője elmondta: kisebb területeken gyors lefolyású jégesőben bármikor részünk lehet a héten.

— A lakóingatlanok nyílászáróit megfelelően rögzítsék, figyeljenek a tetőkről leeső cserepekre, az udvarukon hagyott vagyontárgyakat helyezzék biztonságba — tájékoztatta a lakosságot közleményében kedden az aznapra előrejelzett viharral, jégesővel kapcsolatban a békéscsabai önkormányzat,ahogyan arról korábban beszámoltunk.

— Vihar közeledtével az autótulajdonosok lehetőleg ne parkoljanak nagy fák alatt az esetleges ágleszakadás miatt — hívta fel a figyelmet Kiss András. A békéscsabai tűzoltóság parancsnoka megjegyezte, a legtöbb jelzés viharok után éppen a letört ágak és kidőlt fák miatt fordul elő.

— Volt olyan telefonáló, aki szerette volna, ha egyúttal felfűrészeljük tűzifának az úttestre esett ágat. Az ilyen kérésekre nemet mondunk. Idén már segítettünk a jaminai Jézus Szíve-templom viharban leszakadt bádogozásának visszahelyezésében — mondta a tűzoltóparancsnok.

A Magyar Közút Kht. az út fölé hajló faágak leszakadását a fák tavaszi és őszi tervszerű vizsgálatával próbálják megelőzni. A közlekedési lámpák és útjelző táblák is átesnek évente egy műszaki ellenőrzésen, bár ezeket eleve úgy tervezik, hogy ellenálljanak a komolyabb szélnek is — mondta Varga Zsolt megyei területi osztályvezető.

Bánfi Ádám békéscsabai tartószerkezeti vezető, tervező szerint a viharos szelet elsősorban a fóliasátrak, üvegházak és a régi épületek sínylik meg. Az építkezőknek is oda kell figyelniük, nehogy levigye a félig kész tetőt a szél. A szakszerűen megtervezett és kivitelezett, jó műszaki állapotú épületeknek bírniuk kell a vihart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!