Közélet

2007.05.18. 13:32

Szokott vagy szokik? - Nyelvében él a nemzet

Kétségtelenül fogas kérdés ez annak, aki nem ismeri a szokik ige természetét. Az ilyen emberek nyakra-főre ilyen mondatokban fejezik ki magukat: ’Én nem szokok reggel korán kelni.’ vagy ’Józsi, te szoksz verset olvasni?’ esetleg ’Mi nem szokunk fürödni.’ sőt ’Eufrozina gyakran szok(ik) hazudni.’

Mihályfalvi László

Az olvasónak bizonyára megfájdul a füle, sőt talán a feje is ezek olvastán. Miért? Azért, mert a művelt emberek nem szokták jelen időben használni a szokik igét. Mi az oka annak, hogy a köznyelvben csak a múlt idejű alak fogadható el?

     A magyarázat világos és logikus: Csak a múltban, a korábban, az előzőleg többször végzett cselekvés válhat megszokottá, szokásossá. Csak akkor mondhatjuk a jelenben valakire, hogy olvasni szokott, ha már korábban – a kijelentésünket megelőzően – gyakran, többször is olvasott; vagyis az olvasás szokásává lett.

      Ezek alapján a fenti mondatok helyesen: „Én nem szoktam reggel korán kelni.” vagy „Józsi, te szoktál verset olvasni.” esetleg „Mi nem szoktunk fürödni.” (E mondat csak nyelvtani szempontból helyes. Amúgy?!) akárcsak az „Eufrozina gyakran szokott hazudni.”

      Mindenki észrevehette, hogy a példamondatokban a szoktam, szoktál, szoktunk, szokott – igekötő nélkül szerepel. S valóban, a szokik igének csak igekötő nélküli alakjai nem ragozhatók jelen időben; igekötővel viszont igen: „Most pedig leszokom a dohányzásról!” (Mindenképpen dicséretes mondat.) , vagy ahogyan egyik nótánkban hallható: „Rászokik a szemem a nézésre, / Gyönge karom a szép lány ölelésre.” , de ez is helyes: „Lassan hozzászokunk a kemény munkához.” , így is jó: „Idős korára elszokik a korai felkeléstől.” Természetesen helyes a mindenki által ismert szólás is: „Vagy megszokik, vagy megszökik.”

      Végül megnyugtatásul hadd biztassak mindenkit: „Aki sokat gyakorolja és erősen akarja, előbb-utóbb rászokik a helyes beszédre is.” 
 

Címkék#nyelvész
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!