Közélet

2007.05.15. 17:57

Néhány éjszaka alatt lefagyott a gazdák bizakodása

Bár Békés megye gyümölcstermesztésben cseppet sem nagyhatalom, az április végi fagy szűkebb pátriánkban is okozott károkat. Kárenyhítést pedig csak az remélhet, aki szerződött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal.

B.I.

Négy hektáron 1560 szilvafát gondoz, ápol családjával Kincses István Körösújfalu határában. Amint a gazda szavaiból kiderül, egészen április végéig azt hitték, bő esztendő elé néznek. Aztán két-három éjszaka alatt, a parányi gyümölcsökkel együtt — szó szerint — bizakodásuk is lefagyott.
— Április 23-án, hétfőn reggel láttam először a fagy nyomait, s utána néhány nappal még egy kisebb hullámban érkeztek mínuszok. Idén a fagy szüretelte le a szilvát, hiszen, miután a falugazdásszal bejártam a területet, 95 százalékos fagykárt voltam kénytelen bejelenteni — mondja Kincses István.
Nem mellékesen azt is megjegyzi, hogy a 8,3 hektáros mogyoróültetvényükön is okozott kárt a váratlanul érkezett, április végi lehűlés.
— A szilva java részét tavalyelőtt svájci, tavaly orosz exportra szállítottuk. Idén legkevesebb 8 millió mínusszal tervezhetünk — végez gyors számvetést. S mint mondja, ők a szerencsétlenségben még szerencsésnek számítanak, hiszen beszálltak az önkéntes biztosítási rendszerként üzemelő konstrukcióba, s érvényes szerződésük van a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal. Ezért reménykedhetnek a kárenyhítésben.
Nem így Herczegné Nagy Andrea, ugyancsak körösújfalui egyéni vállalkozó, aki családjával majdnem két hektáron termel, zömében Cacanskaja Lepotica szilvát. A fagy náluk is „betakarított”, s azt is megemlíti, hogy idén biztosan lesz ára az import gyümölcsnek.
— Aranyalmát nem, de aranyáron veszünk ősszel gyümölcsöt, ez szinte biztos — állapítjuk meg közösen. Az április végi fagy ugyanis országszerte 40 milliárdos kárt okozott a gyümölcsösökben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!